Jurnalistul Roman Protasevici, cel acuzat de autoritățile bieloruse că organiza proteste anti-guvernamentale, a apărut pentru a treia oară la televiziunea de stat din Belarus, ocazie cu care și-a denunțât propriile planuri și a explicat că s-a înșelat în privința președintelui țării, Alexander Lukașenko.

Interviul a părut unul greu și emoționant, în condițiile în care Protasevici chiar a început să plângă, spunând la finele confesiunii că speră ca într-o zi să se căsătorească și să aibă copii.

În cadrul interviului, jurnalistul de 26 de ani chiar l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko, spunând că, deși l-a criticat mult și că a încercat să răstoarne regimul de la Minsk, a început să înțeleagă că președintele face ceea ce trebuie și „cu siguranță îl respect”.

Numai că interviul a născut multe controverse. În momentul în care acesta și-a dus mâinile la ochi pentru a-și șterge lacrimile, la încheieturi puteau fi observate unele urme ciudate. Prin urmare, militanții pentru drepturile omului și cei din opoziție au început să spună că a fost torturat, relatează BBC.

Protasevici(Captură video - via BBC)

Citeste si:
Jurnalistul Roman Protasevici, transferat în arest la domiciliu
Jurnalistul Roman...

Tatăl lui Protasevici: L-au forțat să cedeze

Tatăl jurnalistului a reacționat și el după difuzarea interviului pe postul național de televiziune, declarând pentru AFP că l-a durut să urmărească o asemenea confesiune din partea fiului său.

„Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu ar spune niciodată astfel de lucruri. L-au făcut să cedeze și l-au forțat să spună ce este necesar. Nimeni nu ar trebui să creadă aceste cuvinte.

În secolul 21, în mijlocul Europei, a fost răpit dintr-un zbor. Este un act de terorism de stat. Ei îl abuzează și îl torturează și îl folosesc în jocurile lor politice", a spus el.

Grupul de advocacy Human Rights Watch (HRW) a declarat că videoclipul este o dovadă a „brutalității” de către forțele de securitate.

Citeste si:
Lukasenko cauta surse alternative de aprovizionare cu energie
Lukasenko cauta surse...

„Ar trebui să fie proba principală într-un dosar de acuzare pentru tortură și rele tratamente, sub regimul președintelui Lukașenko", a declarat directorul HRW, Kenneth Roth.

Protasevici pe lista teroriștilor din Belarus

Roman Protasevich a fost inclus pe o listă a „persoanelor implicate în activități teroriste” de către guvernul din Belarus.

Proteste în masă au izbucnit în Belarus după ce Lukașenko a obținut victoria în alegerile prezidențiale din 9 august 2020, condamnate pe scară largă ca fiind trucate, ceea ce a dat naștere și unor măsuri drastice de represiune din partea autorităților de la Minsk.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau în exil.

Citeste si:
Conflictul intre Siria si Turcia ia amploare: acuzatii de terorism
Conflictul intre Siria si...

Arestările lui Roman Protasevici și a iubitei sale, Sofia Sapega, au determinat Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea companiilor aeriene din țară de a utiliza spațiul aerian și aeroporturile din blocul comunitar. S-au aplicat sancțiuni și împotriva oficialilor legați de deturnarea zborului.

"Nu vom tolera faptul că cineva poate încerca să joace ruleta rusă cu viața civililor nevinovați", a spus șeful Consiliului UE Charles Michel.

Ursula von der Leyen, șeful Comisiei Europene, a descris incidentul drept „un atac împotriva democrației”.

Sursa foto: BBC

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri