Jurnalistul Roman Protasevici, cel acuzat de autoritățile bieloruse că organiza proteste anti-guvernamentale, a apărut pentru a treia oară la televiziunea de stat din Belarus, ocazie cu care și-a denunțât propriile planuri și a explicat că s-a înșelat în privința președintelui țării, Alexander Lukașenko.

Interviul a părut unul greu și emoționant, în condițiile în care Protasevici chiar a început să plângă, spunând la finele confesiunii că speră ca într-o zi să se căsătorească și să aibă copii.

În cadrul interviului, jurnalistul de 26 de ani chiar l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko, spunând că, deși l-a criticat mult și că a încercat să răstoarne regimul de la Minsk, a început să înțeleagă că președintele face ceea ce trebuie și „cu siguranță îl respect”.

Numai că interviul a născut multe controverse. În momentul în care acesta și-a dus mâinile la ochi pentru a-și șterge lacrimile, la încheieturi puteau fi observate unele urme ciudate. Prin urmare, militanții pentru drepturile omului și cei din opoziție au început să spună că a fost torturat, relatează BBC.

Protasevici(Captură video - via BBC)

Tatăl lui Protasevici: L-au forțat să cedeze

Tatăl jurnalistului a reacționat și el după difuzarea interviului pe postul național de televiziune, declarând pentru AFP că l-a durut să urmărească o asemenea confesiune din partea fiului său.

„Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu ar spune niciodată astfel de lucruri. L-au făcut să cedeze și l-au forțat să spună ce este necesar. Nimeni nu ar trebui să creadă aceste cuvinte.

În secolul 21, în mijlocul Europei, a fost răpit dintr-un zbor. Este un act de terorism de stat. Ei îl abuzează și îl torturează și îl folosesc în jocurile lor politice", a spus el.

Grupul de advocacy Human Rights Watch (HRW) a declarat că videoclipul este o dovadă a „brutalității” de către forțele de securitate.

„Ar trebui să fie proba principală într-un dosar de acuzare pentru tortură și rele tratamente, sub regimul președintelui Lukașenko", a declarat directorul HRW, Kenneth Roth.

Protasevici pe lista teroriștilor din Belarus

Roman Protasevich a fost inclus pe o listă a „persoanelor implicate în activități teroriste” de către guvernul din Belarus.

Proteste în masă au izbucnit în Belarus după ce Lukașenko a obținut victoria în alegerile prezidențiale din 9 august 2020, condamnate pe scară largă ca fiind trucate, ceea ce a dat naștere și unor măsuri drastice de represiune din partea autorităților de la Minsk.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau în exil.

Arestările lui Roman Protasevici și a iubitei sale, Sofia Sapega, au determinat Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea companiilor aeriene din țară de a utiliza spațiul aerian și aeroporturile din blocul comunitar. S-au aplicat sancțiuni și împotriva oficialilor legați de deturnarea zborului.

"Nu vom tolera faptul că cineva poate încerca să joace ruleta rusă cu viața civililor nevinovați", a spus șeful Consiliului UE Charles Michel.

Ursula von der Leyen, șeful Comisiei Europene, a descris incidentul drept „un atac împotriva democrației”.

Sursa foto: BBC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri