O explozie cosmică de proporții uriașe, care a eliberat radiație gamma, a avut loc după ce o stea s-a prăbușit sub propria greutate. Explozia a fost observată direct de cercetătorii din Namibia.

Radiațiile gamma au fost ”capturate” de Sistemul Stereoscopic de Energie Înaltă în 29 august 2019, după ce sateliții Swift și Fermi au detectat o creștere a nivelului de radiații în constelația Eridanus, potrivit The Independent.

Exploziile de raze game sunt sclipiri ce pot fi văzute pe cer, emise la depărtări mari de surse din afara galaxiei.

Sylvia Zhu, cercetătoare la centrul de cercetare german Deutsches Elektronen Synchroton

”Acestea sunt cele mai mari explozii ce pot avea loc în Univers și sunt asociate cu transformarea rapidă a unei stele într-o gaură neagră. O parte din energia gravitațională eliberată ia forma unei unde de șoc. Emisia se împarte în două faze distincte – mai întâi, o fază scurtă de câteva zeci de secunde, urmată de una ceva mai lungă, în care lumina începe să se stingă”, a mai explicat Zhu.

O astfel de explozie are loc o dată la 20 de miliarde de ani lumină distanță. Însă aceasta s-a petrecut la doar un miliard de ani lumină distanță. Explozia a avut un spectru de energie de 3,3 tera-electronvolți, de un trilion de ori mai luminos decât fotonii de lumină vizibilă.

Sursa Video: Youtube

În acest context, explozia a devenit o provocare pentru cercetători. Timp de trei zile, aceștia au putut observa urme ale exploziei, descoperirile fiind foarte importante pentru înțelegerea felului în care funcționează radiația.

Teoriile existente susțin că razele X și razele gamma sunt emise de mecanisme separate. În principiu, razele X provin din electroni ultra-rapizi care sunt deviați în câmpul magnetic al exploziei, în același mod în care acceleratorii de particule de pe Pământ produc raze X pentru uz științific.

E puțin probabil ca chiar și exploziile foarte puternice să poată accelera electronicul să producă raze gamma datorită unei „limite de ardere”, care este determinată de echilibrul de accelerație și răcire a particulelor dintr-un accelerator.

Producerea de raze gamma cu energie ridicată prin acest mecanism ar necesita electroni care depășesc limita de ardere, dar observațiile din această nouă explozie sugerează ceva diferit și anume, faptul că razele X și razele gamma s-au estompat între ele.

Oamenii de știință vor cerceta în continuare fenomenul, cu speranța că instrumentele de generație următoare, precum Telescopul Cherenkov, vor putea detecta în mod regulat radiațiile din banda de energie foarte mare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri