6 Iunie 2021

STUDIU: Muștele devin nervoase când le este foame



Senzația de foame dă deseori o stare iritabilă sau agresivă. Ei bine, nu numai în cazul oamenilor se întâmplă aceasta, și muștele devin nervoase dacă sunt flămânde, mai ales cele care adoră fructele.

Oamenii de știință de la Universitatea din Anglia de Est și de la Universitatea Oxford au descoperit că masculii din familia muștelor care se hrănesc cu fructe descompuse devin agitați dacă nu ”mănâncă” 24 de ore, potrivit The Independent.

După o zi, agresivitatea lor atinge un oarecare platou.

”Pe de o parte, foamea duce la slăbirea organismului, așa cum se întâmplă și la oameni. Pe de altă parte, în cazul muștelor, foamea înăsprește starea de spirit în lupta pentru hrană. Noi am descoperit că muștele sunt sensibile în ambele cazuri”, a precizat Jen Perry, UEA’s School of Biological Sciences.

Cercetătorii mai spun și că la om scăderea nivelului de zahăr din sânge determină eliberarea hormonilor, inclusiv a hormonului de luptă sau de adrenalină și cortizol, un hormon al stresului care poate provoca agresivitate. Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate afecta funcționarea normală a sistemului nervos, care controlează stimulii și instinctele umane.

Spre exemplu, unii oameni nu se pot concentra pe stomacol gol.

Nu în ultimul rând, oamenii de știință au concluzionat că muștele devin la fel de agresive ca ființele umane, dacă sunt înfometate, iar în timpul experimentului, nicio muscă folosită nu a murit.



Citeste si