Sancţiuni împotriva Rusiei vor exista în continuare, întrucât, atât timp cât Crimeea este parte a Rusiei, Moscova rămâne sub sancţiuni şi nu va cere ridicarea lor, a afirmat ministrul adjunct rus de externe Aleksandr Pankin, informează Agerpres.

„Să fim realişti: regimul de sancţiuni va rămâne pentru totdeauna. Este clar că nu vom renunţa la Crimeea. Iar, dacă Crimeea este a Rusiei, atunci sancţiunile rămân cu siguranţă pentru totdeauna”, a spus responsabilul diplomatic rus, invitat să se exprime asupra „minimizării influenţei sancţiunilor asupra domeniilor politic şi economic ale Federaţiei Ruse”.

În opinia sa, scopul sancţiunilor este „să slăbească unitatea poporului rus” şi „să marginalizeze ţara pe arena internaţională”. Aceste restricţii sunt „nelegitime”, creează o 'atmosferă toxică' şi au fost introduse „din motive discutabile”, a spus Pankin.

Referitor la posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, Aleksandr Pankin a indicat că sectorul economic şi financiar au 'lansat deja lucrări serioase pentru transferul plăţilor în monede naţionale şi introducerea unor sisteme de plată' alternative în cazul în care va fi necesar.

Prin intermediul unor cercuri interesate, Moscova va aduce la cunoştinţa celor care instituie sancţiuni că aceste restricţii dăunează Occidentului însuşi, a declarat ministrul adjunct.

La 31 mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat convingerea că Banca Rusiei se pregăteşte în eventualitatea deconectării Federaţiei Ruse de la sistemul SWIFT. La sfârşitul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţinea că Rusia va găsi rapid un înlocuitor sistemului SWIFT dacă acesta se va dovedi nefiabil.

În plus, a spus Pankin luni, Moscova 'ţine la sertar' mai multe măsuri de represalii în cazul unor noi sancţiuni, potrivit OpenMedia.

SUA şi UE au început să instituie sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, pe fondul conflictului din estul Ucrainei început în acelaşi an. Ulterior, restricţii economice şi sancţiuni ţintite - extinse în repetate rânduri - au vizat persoane din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, oligarhi şi responsabili ruşi, în urma acuzaţiilor de imixtiune în alegerile prezidenţiale din SUA, de otrăvire a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale cu agent neurotoxic de tip Noviciok în Marea Britanie, dar şi a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu o substanţă similară considerată armă chimică, de atacuri cibernetice etc.

Sursa foto: deschide.md

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri