Prietenii noștri patrupezi sunt mult mai conștienți atunci când vine vorba de nereguli sau de pericole decât ne putem da noi seama. Oamenii de știință explică cum câinii pot simți când o persoană este de încredere sau nu.

Un studiu realizat de cercetătoarea Akiko Takaoka de la Universitatea Kyoto din Japonia arată că un câine încetează să mai urmeze indicațiile cuiva dacă decide că acea persoană nu este de încredere.

Câinii au o inteligență socială mai sofisticată decât am crezut. Această inteligență socială a evoluat selectiv în lunga lor istorie de viață alături de oameni.

Akiko Takaoka, cercetător

Experiment cu mâncare pentru câini

Pentru că animalele reacționează cel mai bine la mâncare și la acest mod de răsplată, cercetătorii au apelat la un experiment simplu.

Unul din participanți a îndrumat un câine către anumite cutii care aveau mâncare. Câinele s-a îndreptat imediat către locul cu mâncare pe care l-a adulmecat. A doua tură, participantul a îndrumat câinele către o cutie care nu avea mâncare în ea și era goală. Câinele s-a întors înapoi către participant, însă când acesta l-a îndrumat să meargă a treia oară către o cutie, câinele a refuzat să-i asculte ordinul.

Prin urmare, se pare că un câine este capabil să identifice faptul că persoana care i-a dat anterior un recipient gol de mâncare nu era de încredere. Experimentul s-a derulat la fel și cu ceilalți 34 de cățeluși care au trecut prin aceleași etape.

Așadar, prietenii noștri blănoși pot spune dacă putem avea încredere pe baza experiențelor anterioare.

„Se știe că acești patrupezi urmează în mod consecvent gesturile indicate de om (...) Aceste rezultate sugerează că în general, câinii, sunt foarte pricepuți nu doar să înțeleagă gesturile umane, ci și să aibă un comportament flexibil, bazat pe deducție”, arată concluziile studiului.

John Bradshaw, un om de știință veterinar la Universitatea din Bristol, care nu a făcut parte din studiu, spune că rezultatele evidențiază modul în care câinilor le place ca lucrurile să fie previzibile.

Sursa: The Independent și BBC

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri