29 Iulie 2021

Eficiența Pfizer în fața COVID-19 scade la 84% după primele 4-6 luni



Eficiența vaccinului Pfizer împotriva Covid-19 scade în timp, coborând până la aproximativ 84% pentru cei care au primit serul, la patru-șase luni după cea de-a doa doză, potrivit CEO-ul gigantului farmaceutic, Albert Bourla.

Comentariul a fost făcut în timpul emisiunii „The Exchange”, potrivit CNBC, și se bazează pe rezultatele unei noi cercetări finanțate de Pfizer și care nu a fost încă revizuită.

Din studiu a reieșit că eficacitatea antidotului este mai ridicată, la nivelul de 96,2%, între o săptămână și două luni după cea de-a doua vaccinare. Aceasta a scăzut în medie cu câte șase procente la fiecare două luni după acest interval optim, potrivit datelor din studiu, care a vizat mai mult de 44.000 de persoane de pe teritoriul Statelor Unite și a altor țări. Eficacitatea după „între patru și șase luni a coborât la aproximativ 84%”, a spus Bourla.

„Am examinat și date de pe teritoriul Israelului potrivit cărora imunitatea dată de vaccin slăbește și aceasta a început să impacteze serul care avea o eficiență de 100% împotriva cazurilor de spitalizare. Acum, după perioada de șase luni, ajunge la 80 și ceva-90 de procente”.

A treia doză de vaccin, salvatoare

„Vestea bună este că suntem foarte foarte încrezători că o a treia doză, un rapel (booster), va ridica reacția imunității la niveluri suficiente încât să protejeze împotriva variantei delta”, a adăugat executivul Pfizer, referindu-se la tulpina foarte contagioasă a noului coronavirus care a devenit dominantă în SUA și în alte țări de pe glob în ultima vreme. „Nu este neobișnuit în ce privește vaccinurile să își micșoreze eficacitatea în decursul timpului, a adăugat Bourla, susținând că există un istoric al celei de-a treia doze de vaccin și în cazul altor boli.

Pfizer plănuiește să trimită datele oficial către regulatorii din Statele Unite cu privire la beneficiile unei a treia doze de vaccin până la mijlocul anului curent, potrivit managerului producătorului farmaceutic din Germania



Citeste si