Stratul de gheață din Groenlanda a cunoscut un „eveniment masiv de topire” în timpul unei canicule care a înregistrat temperaturi cu peste 10 grade peste normele sezoniere, potrivit cercetătorilor danezi.

Începând cu ziua de 28 iulie, stratul de gheață care acoperă vastul teritoriu Arctic s-a topit cu circa opt miliarde de tone pe zi, de două ori mai mult decât e normal într-o vară.

Institutul de Meteorologie din Danemarca a raportat temperaturi de peste 20 de grade Celsius, de două ori mai mult decât media temperaturilor de vară, în nordul Groenlandei, scrie Novinite.com.

În plus, Aeroportul Nerlerit Inaat, din nord-estul teritoriului a înregistrat 23,4 grade Celsius pe 29 iulie, cea mai ridicată temperatură de când a fost înființat.

Cu valul de căldură care a afectat cea mai mare parte a Groenlandei în acea zi, site-ul Polar Portal a raportat un „eveniment masiv de topire” care implică suficientă apă „pentru a acoperi Florida cu cinci centimetri de apă”.

Deși cea mai importantă topire a ghețarilor rămâne cea din vara lui 2019, suprafața de topire de anul acesta este mai mare.

Gheața din Groenlanda este a doua cea mai mare masă de pe planetă, cu aproape 1,8 milioane de kilometri pătrați), a doua după Antarctica. Fenomenul de topire a început în 1990 și s-a accelerat din 2000. În acest sens, cercetătorii sunt de părere că nivelul oceanelor va crește cu până la 18 centimetri până în 2100.

Dacă Groenlanda se topește în integralitate, nivelul oceanelor va fi cu zece metri mai înalt.

Sursa foto: PolarPortal/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri