22 August 2021

Încălzirea globală face ravagii: a plouat, pentru prima dată, în cel înalt vârf din Groenlanda



Cel mai înalt punct din Groenlanda a văzut primele precipitații sub formă de ploaie, pentru mai multe zile. Acesta a fost primul caz de ploaie la summit, observat la 14 august, și a treia oară în mai puțin de un deceniu când s-au înregistrat temperaturi de îngheț la o stație de cercetare situată la vârf.

În cele trei zile de ploaie, între 14 și 16 august, cercetătorii au estimat că circa 7 miliarde de tone de gheață s-au topit.

”Condițiile calde și evenimentului de topire de trei zile, împreună cu precipitațiile, au dus atât la o accelerarea a topirii, cât și la volume mari de scurgeri către ocean”, au menționat oamenii de știință, într-o declarație, scrie The Independent.

Tot ei au adăugat că nu există istoric de ploaie în această locație, care măsoară 3.216 de metri înălțime.

Pe baza analizei, oamenii de știință au spus că condițiile calde și precipitațiile anormale au fost cauzate de o presiune scăzută peste insula Baffin și de o presiune ridicată a aerului la sud-est de Groenlanda, care a împins aerul cald și umezeala în sus din sud.

Cercetătorii au dezvăluit că doar 2012 și 2021 au fost martorii mai multor evenimente de topire care acoperă 800.000 kilometri pătrați în Groenlanda, cu o acoperire întinsă de strat de gheață de 1,7 milioane kilometri pătrați.

Odată cu topirea gheții din centrul arctic al Pământului, experții avertizează asupra creșterii nivelului oceanelor și amplificarea fenomenelor extreme ale naturii. Totodată, aceștia menționează că, în lipsa unor măsuri imediate și concrete pentru împiedicarea emisiilor de gaz de seră, Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheață până în vara lui 2050.



Citeste si