O mulțime de artefacte arheologice, date dispărute de guvernul irakian, au fost descoperite în Oslo, potrivit poliției norvegiene. Obiectele sunt tablete cuneiforme din Mesopotamia antică și au fost confiscate în timpul percheziției unei case de colecție din sud-estul Norvegiei.

Pentru soluționarea situației, mai mulți martori au fost interogați, dar nu au fost găsite dovezi care să ajute la investigație.

„În total, au fost confiscate aproape 100 de obiecte cu semnificație pentru patrimoniul cultural global. Acestea sunt examinate de experți pentru a se stabili autenticitatea și provenineța lor”, se arată într-o declarație a Autorității Naționale Norvegiene pentru Investigații și Urmărirea Criminalității Economice și de Mediu (Oekokrim), scrie The Independent.

Poliția nu a furnizat niciun detaliu cu privire la modul sau momentul în care artefactele au ajuns în Norvegia. Acestea fac obiectul unei cereri de restituire din partea autorităților irakiene către Ministerul Norvegian al Culturii.

La începutul acestei luni, peste 17.000 de artefacte antice recuperate din Statele Unite și alte țări au fost predate Irakului, ceea ce a fost descris drept „cea mai mare recuperare din istoria” țării.

Majoritatea artefactelor datează de 4.000 de ani în vechea Mesopotamia și au fost predate Ministerului Culturii în lăzi mari din lemn. Câteva au fost expuse, dar ministerul a declarat că cele mai semnificative piese vor fi examinate și expuse ulterior publicului în Muzeul Național al Irakului.

Antichitățile irakiene au fost furate de-a lungul deceniilor de război și instabilitate, de la invazia condusă de SUA, în 2003. Guvernul irakian a recuperat treptat obiectele dispărute în timpul conflictelor.Cu toate acestea, siturile arheologice din întreaga țară continuă să fie neglijate din cauza lipsei de fonduri.

Irakul este locul Mesopotamiei antice, o regiune care găzduiește multe civilizații antice. Cuneiformul este considerat unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume, dezvoltat de vechii sumerieni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri