Bruxellesul încearcă să exercite presiuni asupra Europei centrale, dar Uniunea Europeană însăşi se află sub o presiune în creştere şi va trebui să-şi "reconsidere serios atitudinea" faţă de această regiune, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, într-un interviu publicat luni în săptămânalul conservator polonez Sieci, preluat de MTI.

Instituţiile UE "atacă" în primul rând Polonia şi Ungaria, dar recent au fost luate în vizor şi Slovenia şi Austria, pentru că "birocraţii de la Bruxelles nu pot tolera pe cineva care este diferit", afirmă Gergely Gulyas. "În acest sens, Bruxelles este capitala iliberalismului", adaugă acesta.

Potrivit oficialului ungar, "nivelul de intervenţie în treburile interne ale Ungariei este fără precedent", iar UE "nu poate admite că această parte a Europei este diferită de Occident (...) şi preferă să rişte stabilitatea Uniunii în loc să adopte o poziţie flexibilă".

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau reformele în justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.

Europarlamentarii și-au dat lunile trecute votul pentru ca autoritățile comunitare să ia măsuri împotriva Ungariei, pe fondul adoptării legii anti-LGBT de către Viktor Orban, cerând Comisiei Europene să folosească uneltele necesare pentru a determina Ungaria să dea înapoi.

Membrii parlamentului european spun că legea adoptată de unguri „încalcă valorile, principiile și legislația UE”, relatează BBC.

În schimb, premierul maghiar Viktor Orban spune că modul în care tratează această situație este problema Ungariei și nu „a birocraților de la Bruxelles”.

Rezoluția de a lua măsuri împotriva Ungariei a fost votată cu 459 de voturi pentru, 147 împotrivă și 58 de abțineri.

Parlamentul European cere Comisiei Europene să folosească noi metode prin care UE să reducă bugetele alocate statelor membre, astfel încât legea anti-LGBT din Ungaria să fie retrasă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri