Preţurile electricităţii pentru gospodăriile din Italia vor creşte cu 29,8% în următorul trimestru iar cele ale gazelor cu 14,4%, din cauza "dinamicii extraordinare" a preţurilor materiilor prime, care se îndreaptă spre un nivel ridicat record, a anunţat Autoritatea italiană de reglementare Arera.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori, scrie Agerpres.

Într-un comunicat, Arera a informat că aşteptata creştere a fost calculată în urma măsurilor aprobate de Guvern, care săptămâna trecută a pus deoparte peste trei miliarde de euro pentru a limita creşterea facturilor la electricitate în ultimele trei luni din 2021.

Fără astfel de măsuri, familiile s-ar fi confruntat cu o creştere a preţurilor la electricitate şi gaze de 45% şi, respectiv, 30%.

"Intervenţia guvernamentală a atenuat efectele într-o fază delicată a redresării şi a protejat consumatorii fragili" dar sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce costurile structurale pentru energie, a apreciat şeful Arera, Stefano Besseghini.

Şi premierul Mario Draghi anunţa recent că executivul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata creştere semnificativă a costurilor cu energia.

"Executivul nu are de gând să majoreze taxele. Este un moment în care trebuie daţi bani, nu luaţi", a afirmat Draghi la adunarea anuală a grupului de lobby al angajatorilor, Confindustria.

Autorităţile de la Roma vor cheltui în următoarele luni peste trei miliarde de euro pentru a ajuta la limitarea creşterii preţurilor energiei, fără intervenţia guvernamentală preţul electricităţii ar putea creşte cu 40% în trimestrul viitor, iar preţul gazelor cu 30%, a declarat premierul.

Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa. după Germania.

Sursa foto: Shutterstock/TW Stocker

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri