Informații despre averile secrete ale lui Vladimir Putin, premierului ceh Andrej Babiș sau cum a scutit sume importante din taxe fostul premier britanic Tony Blair au ieșit la iveală.

Scurgerea de informații a fost denumită „Pandora Papers” și include circa 11,9 milioane de documente, în care sunt dezvăluite o parte dintre averile secrete ale 35 lideri ai lumii, foști sau actuali. Pe lângă aceștia, Pandora Papers include informații și despre alți peste 300 de înalți oficiali care au afaceri sau averi despre care publicul nu știa nimic.

Cel mai sonor nume este cel al lui Vladimir Putin, actualul lider de la Kremlin având, potrivit Pandora Papers, mai multe proprietăți imobiliare în principatul Monaco, un adevărat paradis fiscal, care a atras mai multe personalități din numeroase domenii de activitate, de la politică, până la artiști și sportivi.

Cel mai impresionant portofoliu este cel am regelui Iordaniei, care și-a creat „discret” un imperiu imobiliar de peste 70 de milioane de lire sterline în Marea Britanie și SUA.

Retail jobs

Premierul ceh Andrej Babiș a „uitat” să declare o firmă off-shore și prin intermediul căreia și-a cumpărat două vile în Franța, pentru circa 12 milioane de lire sterline.

Un alt nume sonor inclus în Pandora Papers este fost premier britanic Tony Blair, care a „economisit” din taxe de timbru circa 312.000 lire sterline, în urma achiziției unei clădiri de birouri din Londra, relatează BBC.

Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, împreună cu alți șase membri ai familiei sale dețin o rețea de 11 firme înregistrate off-shore, cumulând active de peste 30 de milioane de dolari.

Paper Leaks este doar ultima dintr-o serie mai lungă de scurgeri de informații publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), printre acestea numărându-se și Off-Shore Leaks sau Panama Papers.

Citeste si:
Blair: UE, pregatita sa se reformeze pentru a pastra Marea Britanie
Tony Blair: UE este...

Pandora Papers

Sursa: CIJI, via BBC Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri