Pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili și adoptă mai multe surse de energie curată și regenerabilă, giganții petrolieri care au dominat piețele de mai bine de un secol ar putea avea probleme, a declarat Bill Gates, prezent la summit-ul COP26 pentru climă de la Glasgow, Scoția.

„Peste 30 de ani, unele dintre acele companii petroliere vor valora foarte puțin”, a declarat Bill Gates.

Companii precum ExxonMobil, BP și Royal Dutch Shell și-au văzut prețurile acțiunilor în scădere în ultimii cinci ani, în special la începutul pandemiei de COVID-19, care a paralizat cererea de petrol și a dus la pierderi uriașe chiar și pentru cele mai mari companii de petrol și gaze, scrie CNBC.

ExxonMobil, cel mai mare producător de petrol și gaze din SUA, a pierdut 20 de miliarde dolari anul trecut. Compania are în continuare o valoare de piață de 275 de miliarde dolari, dar pe măsură ce țări precum SUA își schimbă politicile energetice pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, iar industria auto se îndreaptă către un viitor electric, investitorii devin din ce în ce mai sceptici cu privire la viitorul acțiunilor în petrol.

Bill Gates este de părere că doar marile companiile petroliere care își orientează afacerile către forme de energie regenerabilă au șanse de supraviețuire. Potrivit acestuia, firmele ar putea trece relativ de la combustibilii fosili la surse de energie mai curate.

Miliardarul a dat ca exemplu hidrogenul cu emisii scăzute de carbon, care, atunci când este ars, emite mai puțin carbon în aer decât gazele cu efect de seră. Miliardarul a cedat toate acțiunile pe care le deținea în companiile de petrol și gaze în 2019.

Sursa foto: Commons Wikimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri