China, Rusia, Marea Britanie, SUA și Franța au publicat o rară declarație comună în care menționează că extinderea capacităților de armament nuclear și un război nuclear ar trebui evitate.

Cele cinci țări, membre permanente ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, consideră ca este în principal responsabilitatea lor să evite un război nuclear și să reducă riscurile strategice, care în final să ducă la o atmosferă globală de siguranță, scrie The Sidney Morning Herald.

”Declarăm că nu ar putea să existe niciun câștigător într-un război nuclear. Un astfel de război nu ar trebui niciodată să fie început”, se menționează în declarația comună.

”Afirmăm de asemenea că armele nucleare – atât timp cât vor continua să existe – ar trebui să fie folosite doar în scop de apărare sau pentru a descuraja agresiunea sau războaiele. Credem cu tărie că extinderea arsenalului de arme nucleare ar trebui împiedicat”, mai spun cele cinci superputeri.

Declarația vine în contextul în care, săptămâna trecută, ONU a decis amânarea unei importante ședințe, la New York, cu privire controlul armamentelor. Amânarea a fost cauzată de riscurile pandemiei COVID-19.

Diplomații trebuiau să se întâlnească pentru a revizui Tratatul de Neprolifiere Nucleară, ratificat în 1970, ce are ca scop limitarea dezvoltării armamentului nuclear. Tratatul permite Chinei, Rusiei, SUA, Marii Britanii și Franței să mețină stocuri nucleare atât timp cât toate cele cinci țări vor colabora în vederea eliminării complete, într-un final, a armamentului nuclear.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri