Explozia preţurilor la energie este cauzată de lipsa de energie, după ce statul a închis din 2008 şi până în acest an zeci de capacităţi de producţie, fără să le înlocuiască, se menţionează într-un comunicat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi de Federaţia Naţională Mine Energie.

"Explozia preţurilor la energie este explicată de politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european. (...) Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a făcut posibile aceste facturi: lipsa de energie. Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care funcţionează în baza curbei de sarcină şi s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcţie de vânt şi soare", se precizează în comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit sursei, spre deosebire de statele UE, România nu a înlocuit capacităţile scoase din uz, cu toate că este unul din cei mai mici poluatori europeni.

"Politicienii, în frunte cu preşedintele, şi-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa.
Doar că spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor scoase din uz. (...) România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. În 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depăşind cu mult ţinta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuţia României la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an. (...) Mai bine ca noi stau doar Finlanda şi Estonia. Poluăm de 10 ori mai puţin ca Germania, de 7,4 ori mai puţin decât Franţa, de 4,5 ori mai puţin decât Polonia, la nivel statal", arată cele două organizaţii sindicale.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi de Federaţia Naţională Mine Energie subliniază că energia din surse regenerabile trebuie să fie complementară energiei din cărbune şi din surse nucleare, nu să o înlocuiască.

"Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniştri nepricepuţi care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca şi cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mâncare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învaţă la şcoală. Doar cărbunele şi energia nucleară funcţionează şi noaptea şi fără vânt şi la -20 de grade şi pe secetă (...). Cu 26% energie regenerabilă am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franţei (19,1)%, Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia şi Grecia au 300 de zile cu soare pe an, faţă de 170 în România", se menţionează în comunicat.

Cele două sindicate solicită implicarea imediată a Guvernului şi a CSAT pentru stoparea acestei crize false şi anchetarea celor vinovaţi de situaţia în care românii plătesc cel mai scump curent şi gaz din Europa.

"Cerem justiţiei sa se autosesizeze după ce membri ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factura", se precizează în comunicat.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi Federaţia Naţională Mine Energie sunt federaţii reprezentative la nivel de sector de activitate "Energie, Petrol, Gaze şi Minerit Energetic", care reprezintă peste 80% din salariaţii ce lucrează în unităţile de producere a energiei electrice şi termice din România.

Sursa foto: Shutterstock/TW Stocker

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri