Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia că se află în spatele a sute de false alerte cu bombă menite să "provoace panică" în ţară, pe fondul temerilor internaţionale de o invazie rusă, relatează AFP.

"Obiectivul serviciilor speciale ale ţării agresoare este evident: să întărească presiunea asupra Ucrainei, să semene anxietatea şi panica în societate", au dat asigurări într-un comunicat serviciile de securitate ucrainene, SBU.

De la începutul anului, peste 300 de alerte cu bombă, toate false, au fost deja înregistrate în Ucraina, faţă de aproape 1.100 în întregul an precedent, potrivit acestei surse.

Potrivit SBU, genul acesta de operaţiune face parte dintr-o strategie de "război hibrid modern" împotriva Ucrainei.

Cvasitotalitatea acestor alerte au fost trimise prin e-mail şi provin din teritoriile controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei sau din Rusia, a indicat la rândul său poliţia naţională într-un comunicat.

Alertele au vizat mai ales şcolile - în special toate unităţile de învăţământ din Kiev vineri - dar şi staţiile de metrou, centrele comerciale, aeroporturile şi chiar preşedinţia.

În acest context, mai multe oraşe ucrainene au decis să treacă la învăţământ la distanţă.

Aceste incidente au loc în contextul în care tensiunile cu Moscova sunt la cel mai înalt nivel, Rusia fiind acuzată că a desfăşurat zeci de mii de militari la frontieră în vederea unui atac.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat în această săptămână Rusia că încearcă să destabilizeze Ucraina din interior.

"Nu numai că Rusia ne ameninţă cu armele sale dar, în paralel, ea a provocat panică şi încearcă, prin aceasta, să tulbure societatea şi economia ucraineană", în scopul de "a slăbi ţara din interior", a spus el joi, făcând totuşi apel la compatrioţii săi să dea dovadă de calm.

Rusia a fost şi ea în ultimii ani victima mai multor valuri masive de false alerte cu bombă, notează AFP.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri