Circa 43% dintre români cred că Alianța Nord-Atlantică (NATO) ar trebui să intervină pentru a sprijini Ucraina, în cazul în care forțele rusești vor invada această țară, potrivit ultimului sondaj al Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. 33% consideră că NATO nu ar trebui să sprijine Ucraina, iar 20% nu cred că pot estima ce trebuie făcut.

Tensiunile de la frontiera ruso-ucraineană s-au amplificat în ultimele zile, după ce Moscova a început să trimită, începând în urmă cu mai multe săptămâni, trupe și tehnică militară în zonă, după care a ieșit cu declarații agresive referitoare la faptul că se simte amenințată de NATO.

În acest context, 42% dintre români consideră că Rusia va invada, în cele din urmă, Ucraina, în timp ce 29% nu cred că se va ajunge la acest eveniment. Alți 27% consideră că nu pot să aprecieze dacă invazia se va petrece sau nu, iar 2% dintre cei chestionați au refuzat să răspundă, a mai concluzionat sondajul amintit, care a fost trimis publicației noastre la solicitarea wall-street.ro.

Mulți dintre români se tem că invazia se va împrăștia și în alte părți din Europa

Potrivit aceluiași sondaj, 43% dintre Români consideră că dacă Rusia va invada Ucraina, atunci războiul riscă să se extinde și în restul Europei. În schimb, 36% consideră că războiul va rămâne unul între cele două țări, dacă se va declanșa, iar restul de 21% susțin că nu se pot pronunța.

Nu mai puțin de 64% dintre români cred că Rusia este o amenințare la adresa țării noastre în contextul crizei de la frontiera cu Ucraina, în timp ce 21% dintre cei chestionați nu sunt de această părere, iar 14% nu cred că pot aprecia acest lucru.

Numai „40% dintre cei intervievați cred că intervievați au încredere că Guvernul Ciucă ar gestiona corect situația în cazul în care Rusia invadează Ucraina, în timp ce 39 nu au încredere 21 dintre respondenți nu pot aprecia dacă ar avea sau nu încredere în Președinte”, a concluzionat sondajul Avangarde.

46% dintre români nu au încredere că Iohannis ar ști să gestioneze situația invaziei Ucrainei

Nicolae Ciucă se bucură de o încredere mai mare printre români decât președintele Iohannis, fiindcă „dintre cei intervievați au încredere că Președintele Klaus Iohannis ar gestiona corect situația în cazul în care Rusia invadează Ucraina, în timp ce 46% nu au încredere; 20 dintre respondenți nu pot aprecia dacă ar avea sau nu încredere în Președinte, în timp ce 1 refuză să răspundă la această întrebare”, potrivit Avangarde.

La întrebarea dacă invazia Ucrainei de către Rusia ar fi legitimă, 65% dintre românii intervievați au răspuns că nu sunt de acord, în timp ce 10% cred că Rusia are dreptul să invadeze țara vecină. Alți 23% au răspuns cu varianta „nu pot aprecia”, iar 2% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 21.01-23.01. 2022, asupra unui eșantion probabilistic aleator simplu de 701 subiecți prin metoda CATI (interviuri telefonice), având o marjă de eroare de 3,9% pentru un nivel de încredere de 95%.

Sursa foto: Shutterstock/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri