25 Ianuarie 2022

Pană majoră de curent în Asia. Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au rămas fără energie electrică



Țările din Asia Centrală, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au rămas fără energie electrică, după ce o linie electrică importantă din Kazahstan a fost deconectată, au transmis autoritățile și localnicii.

Milioane de oameni din Asia Centrală, inclusiv în mare parte din sudul Kazahstanului, Uzbekistanului și Kârgâzstanului, au rămas fără electricitate în jurul orei prânzului, ca urmare a unei defecțiuni tehnice majore.

În Uzbekistan, cea mai populată țară din regiune, pană de curent a fost confirmată în Tașkent, Samarkand, Bukhara, Kokand și chiar în vestul îndepărtat al țării, în Nukus. Capitala Kârgâzstanului, Bishkek, precum și orașe din sud precum Osh și Jalalabad au fost de asemenea afectate. Capitala comercială a Kazahstanului, Almaty, și orașele din sudul țării erau, de asemenea, fără energie, potrivit eurasianet.org.

Oficialii din domeniul energiei din cele trei țări, care sunt legate printr-o rețea electrică care datează din epocă sovietică, au spus că sunt în curs de lucru pentru a restabili alimentările cu energie electrică, dar nu a existat un consens imediat asupra cauzei întreruperii.

Operațiunile la aeroporturile și sistemele de metrou din Kazahstan și Uzbekistan au fost suspendate după pierderea curentului. Clienții marilor furnizori de servicii de telefonie mobilă din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au raportat pierderea conexiunilor. Spitalele au trebuit să recurgă la generatoare pentru a menține în funcțiune echipamentele esențiale pentru tratarea bolnavilor.



Citeste si