Conform unor documente obținute de presa spaniolă, Washingtonul a aprobat, parțial, unele dintre cerințele Rusiei. Printre acestea, aceea ca România și Polonia să nu dețină rachete care pot ajunge pe teritoriul rus.

Statele Unite şi NATO sunt dispuse să discute cu Rusia măsuri reciproce de prevenire a incidentelor militare în spaţiul aerian şi pe mare şi să asigure Moscova că în (bazele pentru scuturile antirachetă din - n. red.) România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk, relevă documente confidenţiale cu răspunsurile scrise ale SUA şi NATO la cererile de securitate formulate de Moscova, documente publicate de ziarul spaniol El Pais, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

El Pais a publicat fotografii cu aceste documente, fără să precizeze cum le-a obţinut.

Conform acestor texte, Washingtonul este de asemenea dispus să discute o promisiune de a nu desfăşura lansatoare terestre de rachete sau forţe combatante în Ucraina, cu condiţia unui angajament reciproc de acelaşi fel din partea Rusiei.

SUA şi NATO îi mai propun preşedintelui rus Vladimir Putin negocierea unor acorduri de dezarmare şi măsuri de sporire a încrederii în diferite foruri internaţionale, precum OSCE, Consiliul NATO-Rusia sau Dialogul asupra Stabilităţii Strategice SUA-Rusia.

Washingtonul mai subliniază în răspunsul transmis Moscovei că ''poziţia guvernului SUA este că se vor putea obţine progrese în aceste chestiuni (dezarmare şi măsuri de sporire a încrederii) numai într-un climat de dezescaladare a acţiunilor ameninţătoare ale Rusiei către Ucraina'', solicitând Rusiei să-şi retragă trupele de la graniţa ucraineană.

Cât despre o eventuală nouă extindere a NATO, în documente este menţionat că Washingtonul ''continuă să sprijine ferm politica uşilor deschise a NATO''.

Kremlinul a refuzat să comenteze apariţia acestor documente. ''Noi nu am publicat nimic şi nu doresc să comentez'', a declarat la conferinţa cotidiană de presă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Acesta le-a sugerat jurnaliştilor să ceară din partea cotidianul El Pais sau autorităţilor spaniole explicaţii despre modul cum au fost obţinute.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat de asemenea, în conferința de presă susținută la baza de la Câmpia Turzii, că România are în vedere cumpărarea de avioane militare americane de ultimă generație F-35.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri