Un asteroid de dimensiuni impresionante, cât un stadion de fotbal sau cât un vas de croazieră mare, denumit 1999 VF22, va trece foarte aproape de Pământ pe 22 februarie 2022.

Va fi cea mai apropiată „vizită” a acestui asteroid în mai mult de 100 de ani. Punctul cel mai apropiat de Terra va fi înregistrat la ora 07:54 (ora României) pe 22 februarie, când se va afla la o distanță de doar 5,4 milioane de km, adică de aproape 14 ori distanța Pământ-Lună. Cu alte cuvinte, suntem în siguranță.
Deși distanța este una considerabilă, va fi suficient de aproape pentru ca astronomii să studieze asteroidul folosind radar, potrivit earthsky.org.

1999 VF22 completează o revoluție în jurul soarelui în medie o dată la un an, un an și jumătate, iar orbita acestuia nu este una regulată, prin urmare, peste 128 de ani, adică pe 23 februarie 2150, astronomii au calculat că asteroidul s-ar putea apropia și mai mult de Terra. Uneori trece aproape nu numai de Pământ, ci și de Marte, Venus și Mercur.

Asteroidul nu este nou pentru comunitatea de astronomi, acesta fiind descoperit de Catalina Sky Survey din Arizona pe 10 noiembrie 1999. Data descoperirii este modul în care asteroidul „455176” și-a primit denumirea de „1999 VF22”.

Asteroidul călătorește cu o viteză uriașă

Vizitatorul spațial călătorește cu 90.377,5 kilometri pe oră (25,1 km/s) față de Pământ. Chiar dacă va trece la o distanță sigură, este totuși clasificat ca un asteroid potențial periculos datorită trecerilor anticipate pe lângă Pământ.

Între 19 și 24 februarie, astronomii stau cu antena radar DSS-14 Goldstone de 70 de metri din California către roca spațială. Ei plănuiesc să studieze acest asteroid, care pare să completeze o rezoluție la fiecare patru ore.

În ceea ce privește cifrele, asteroidul 1999 VF22 are o dimensiune medie 310 metri în diametru. Studiile radar anterioare de la Observatorul Arecibo au arătat că este o rocă spațială rotunjită.

Amatorii care au un telescop ceva mai puternic îl vor putea urmări și ei, dar dacă vor începe să-l urmărească mult mai devreme, deoarece, la ora 7:54 cerul României va fi foarte luminat. Pentru cei care vor să-l vadă cu ochii lor, este recomandat un telescop cu diametrul de 12 inci sau mai mare.

Sursa foto: Profimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri