În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a început atacul asupra Ucrainei. Mai multe aeroporturi din țară, inclusiv Kievul, au fost atacate cu rachete. Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară, Occidentul fiind în alertă pentru apărarea Ucrainei. Împreună, liderii din Vest condamnă acțiunea ofensivă a Rusiei și îi cer lui Vladimir Putin să înceteze atacul.

Preşedintele american Joe Biden a discutat prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, promiţându-i sprijinul Statelor Unite în faţa atacului Rusiei, arată un mesaj pe pagina de Facebook a președintelui.

"Preşedintele Zelenski m-a contactat şi tocmai am terminat de vorbit. Condamn acest atac neprovocat şi nejustificat al forţelor militare ruse", adaugă preşedintele american.

Acesta precizează că urmează o nouă întâlnire a aliaților europeni pentru impunerea unor noi sancțiuni, mult mai puternice, împotriva Rusiei.

”Condamnăm vehement atacul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia încalcă grosolan dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Deplângem pierderile de vieți omenești și suferința umană. Solicităm Rusiei să înceteze imediat ostilitățile, să-și retragă armata din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. O astfel de utilizare a forței și constrângere nu își are locul în secolul 21. UE este ferm alături de Ucraina și poporul său în timp ce se confruntă cu această criză inegalabilă”, a fost reacția Comisiei Europene, prin persoana Ursulei von der Leyen.

Urmăriți live desfășurarea evenimentelor din Ucraina, AICI.

”Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți civile. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor neobosite de a ne angaja în diplomație, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente. Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Solicit Rusiei să înceteze imediat acțiunea militară și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aliații NATO se vor întruni pentru a rezolva consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de oamenii din Ucraina în aceste momente teribile. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații”, este și mesajul lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este "o încălcare flagrantă" a dreptului internaţional, vorbind despre o zi "îngrozitoare pentru Ucraina" şi "o zi neagră pentru Europa", scrie Agerpres.

"Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi. Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa", a transmis Olaf Scholz, cancelarul german.

Vezi și: România preia dirijarea a peste 300 de avioane - cerul Ucrainei, eliberat de zboruri comerciale (wall-street.ro)

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis că este "îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina" şi că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi.

”Președintele Putin a ales o cale de vărsare de sânge și distrugere prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei”, a scris Johnson, pe Facebook.

Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a denunţat "dispreţul" manifestat de Rusia faţă de ONU după decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina, scrie Agerpres. "Rusia a ales războiul. Franţa condamnă în cei mai fermi termeni declanşarea acestor operaţiuni", a adăugat el.

Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reuni de urgenţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri