Reputatul politolog Cristian Pîrvulescu a comentat, pentru wall-street.ro, situația fierbinte creată de Rusia în Ucraina.

"Faptul că nu este ultima zi a atacului rusesc este deja un câștig pentru armata ucraineană, care pare să reziste, deși principalele puncte de comandă, aeroporturi și baterii antiaeriene au fost în mare parte distruse de către ruși, așa cum ne așteptam, de altfel.

Nu este niciun fel de surpriză, acest atac este anticipat încă de la sfârșitul anului trecut.

Dincolo de comandamentele militare care erau absolut normal a fi activate de către CSAT în România, va urma o consultare în baza articolului 4 cu aliații în NATO, iar în seara aceasta un consiliu special ,care fusese convocat înainte, pentru că toate datele indicau că astăzi va avea loc invazia rusă în teritoriile încă aflate sub administrație ucraineană.

Acum, deja vorbim despre atacuri mult dincolo de linia frontului, la Kiev, la Odessa, la Mariupol, în care, vă spuneam, testează capacitatea de rezistență, și mai ales de rezistență aeriană și antiaeriană a Ucrainei, pentru ca apoi să se declanșeze atacul masiv terestru.

Pentru moment atacul nu vine decât dinspre Donbas, nu pornește din nord și nici din Crimeea, dar așteptările sunt cât se poate de grave. Totul depinde de capacitatea de rezistență a Ucrainei, Vladimir Putin mizează pe o capacitate minimă de rezistență și speră să pună cât mai repede comunitatea internațională în fața faptului împlinit.

Sigur, vor urma sancțiunile, care vor extraordinare, dure, vom vedea, ele vor începe să curgă încă din seara asta la încheierea consiliului Uniunii Europene, însă ele nu vor avea consecințe pe teren, ele nu vor schimba raportul de forțe de pe teren. Sancțiunile vor avea efecte asupra Rusiei eventual într-o perioadă mai lungă de timp.

”Nu uitați că Rusia și-a creat un buffer de aproape 900 de miliarde de euro special pentru a rezista sancțiunilor, pe care evident că le lua în calcul”, adaugă Pârvulescu.

De aici încolo, totul va depinde de solidaritatea aliaților și a comunității internaționale. Faptul că este o evidență pentru întreaga lume că Rusia este un agresor, că nu are nicio justificare în acțiunile sale, este deja un câștig important, vom vedea dacă izolarea la care este supusă Rusia în momentul de față, care este de o aroganță fenomenală, atacând și amenințând întreaga lume, va avea consecințele scontate.

”România, în ce privește războiul pe terioriul său nu se află în nicun fel în pericol, niciodată Rusia nu va ataca o țară membră NATO, dar consecințele acestui război vor fi foarte importante, le simțim deja în ce privește prețul gazului și a energiei electrice și le vom simți în continuare, pentru că economia se va schimba, deja primii refugiați ucraineni au trecut teritoriul României în această dimineață și ne așteptăm ca numărul lor să crească.

Vladimir Putin nu este imprevizibil, Vladimir Putin este previzibil și se vede foarte clar că ceea ce vizează el sunt regimurile democratice care îi pun în pericol dominația absolută asupra Rusiei", a declarat politologul Cristian Pîrvulescu pentru wall-street.ro.

Sursa foto: snspa.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri