NATO condamnă în cei mai fermi termeni atacul înfiorător al Rusiei asupra Ucrainei, care este complet nejustificat și neprovocat, se arată într-un comunicat oficial al Alianței.

„Gândurile noastre sunt la toți cei uciși și răniți și la poporul Ucrainei. De asemenea, condamnăm Belarus pentru că a permis acest atac. Acest atac reînnoit este o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, și este complet în contradicție cu angajamentele Rusiei din Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris, Memorandumul de la Budapesta și Actul fondator NATO-Rusia. Constituie un act de agresiune împotriva unei țări pașnice independente.

Suntem alături de poporul Ucrainei și de președintele, parlamentul și guvernul său legitim, ales democratic. Ne vom menține întotdeauna sprijinul deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, inclusiv în apele sale teritoriale”, afirmă reprezentanții NATO.

Organizația solicită Rusiei să-și înceteze imediat acțiunile militare și să-și retragă toate forțele din Ucraina și din jur, să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar și să permită accesul și asistența umanitară în siguranță și nestingherite tuturor persoanelor aflate în nevoie.

Condamnăm ferm decizia Rusiei de a extinde recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Acest lucru încalcă și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și contravine acordurilor de la Minsk, la care Rusia este semnatară. Aliații nu vor accepta niciodată această recunoaștere ilegală.

Îndemnăm Rusia în cei mai fermi termeni să se întoarcă de la calea violenței și agresiunii pe care a ales-o. Liderii Rusiei trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru consecințele acțiunilor lor. Rusia va plăti un preț economic și politic foarte mare. NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu UE”, se mai arată în comunicatul citat.

Pe parcursul acestei crize, NATO, Aliații și partenerii ei au depus toate eforturile pentru a urmări diplomația și dialogul cu Rusia, inclusiv la cele mai înalte niveluri, și au făcut multe propuneri de fond pentru a spori securitatea tuturor națiunilor din regiunea euro-atlantică. Oficialii NATO susțin că au invitat în repetate rânduri Rusia la discuții în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Rusia încă nu a dat niciun semn de reciprocitate. Rusia, și numai Rusia, este cea care a ales escaladarea.

Alianța mai susține că acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice și vor avea consecințe geostrategice. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor Aliaților. Desfășurăm forțe terestre și aeriene suplimentare defensive în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime suplimentare. Am crescut gradul de pregătire a forțelor noastre de a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute.

Astăzi, am organizat consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington. Am decis, în conformitate cu planificarea noastră defensivă de a proteja toți Aliații, să luăm măsuri suplimentare pentru a consolida și mai mult descurajarea și apărarea în întreaga Alianță. Măsurile noastre sunt și rămân preventive, proporționale și neescalatorii.

Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniți pentru a ne apăra unul pe celălalt”, se mai arată în comunicatul citat.

Urmăriți live desfășurarea evenimentelor din Ucraina, AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri