5 Mai 2005

Slabe progrese la negocierile vizand liberalizarea comertului mondial

Subventiile si taxele vamale la produsele agricole, unul dintre punctele majore de blocaj
Primele reuniuni, neoficiale, ale marilor "negustori" ai lumii, reuniti marti la Paris, nu au reusit sa scoata din impas negocierile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) referitoare la agricultura si servicii. O intalnire cu participarea reprezentantilor Australiei, Braziliei, SUA, Indiei si Uniunii Europene s-a incheiat fara a se fi inregistrat vreo initiativa noua.

Dovada in acest sens a fost anularea conferintei de presa ce fusese anuntata pentru marti seara de catre Celso Amorim, seful diplomatiei braziliene. Potrivit unui membru al delegatiei americane conduse de Rob Portman, negociatorul-sef al SUA pentru relatiile comerciale, preciza la finele reuniunii neoficiale de marti ca "problema conversiunii drepturilor vamale agricole nu a fost solutionata". Observatori apropiati reuniunilor de la Paris au remarcat faptul ca transformarea in procente a tuturor drepturilor vamale aplicate produselor agricole, o chestiune aparent tehnica, este, in realitate, unul dintre punctele de blocaj major al negocierilor. Aceste drepturi vamale sunt adeseori exprimate in euro sau dolari per tona, dar este esential ca ele sa fie exprimate in procente pentru a putea discuta o eventuala diminuare a lor.
Ieri, reprezentanti ai aproximativ 30 de tari membre ale OMC s-au reunit in cadrul unei reuniuni "miniministeriale".

Scopul ei, declara pentru AFP ministrul indian al Comertului, Kamal Nath, nu este ajungerea la un acord vizand liberalizarea comertului mondial - care bate pasul pe loc de mai multa vreme - ci de a se realiza un cat de mic progres, in perspectiva reuniunii ministeriale ce va avea loc la Hong Kong, in luna decembrie a.c.

Comisarul european pentru Comert al Uniunii Europene, Peter Mandelson, declara marti ziarului "Financial Times" ca, la dezbaterile din aceasta saptamana de la Paris asteapta de la omologii sai un "angajament politic care sa permita realizarea de progrese, inclusiv, in beneficiul lumii in curs de dezvoltare”. Potrivit lui Mandelson, negocierile OMC sunt blocate de o rivalitate acuta intre tarile in curs de dezvoltare care cer tarilor bogate o reducere a subventiilor lor agricole si tarile dezvoltate care cer deschiderea pietelor lumii pentru produsele lor industriale si servicii.

"Nu se poate avansa doar in privinta agriculturii, fara a avea in vedere si serviciile ori produsele industriale. Avem nevoie de o reechilibrare a diverselor sectoare'', sublinia, de asemenea, Mandelson.





Citeste si