1 Martie 2022

Zelenski: Rusia trebuie să înceteze bombardamentele înainte să negociem un armistițiu



Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia trebuie să oprească bombardarea oraşelor din Ucraina înainte de a putea începe discuţii semnificative despre un armistiţiu, în contextul în care prima rundă de negocieri din această săptămână nu a dus decât la foarte puţine progrese.

Într-un interviu acordat dintr-un complex guvernamental puternic păzit, Zelenski le-a cerut statelor membre ale NATO să impună o zonă de interdicţie aeriană pentru a opri forţele aeriene ruse, spunând că aceasta ar fi o măsură preventivă şi nu ar însemna atragerea Alianţei Nord-Atlantice într-un război cu Rusia, scrie Agerpres.

Zelenski, care a refuzat ofertele de a părăsi capitala ucraineană în contextul avansului forţelor ruse, a mai spus că Ucraina va cere garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic dacă NATO va închide uşa perspectivelor de aderare a Kievului.

Oficialii din Rusia şi Ucraina au încheiat cu o zi în urmă un set de negocieri pentru pace şi s-au întors în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de o a doua rundă de negocieri, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de agenţia de presă RIA, potrivit Reuters.

''Părţile au stabilit o serie de priorităţi şi teme care necesită anumite decizii" înainte de o a doua rundă de discuţii, a declarat Podoliak, citat de AFP.

Negocierile, care s-au desfăşurat în regiunea Gomel, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în încercarea de a obţine o încetare a ostilităţilor în cadrul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, s-au încheiat după cinci ore, a declarat Leonid Sluţki, unul dintre membrii delegaţiei ruse.

O nouă întâlnire va avea loc în zilele următoare, a precizat Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma, pentru televiziunea rusă de stat, relatează EFE.



Citeste si