Multă lume vorbește în această perioadă despre excedentul de testosteron ce pare să fie la ordinea zilei la Kremlin. Indiferent dacă acest aspect stă sau nu la baza conflictului din Ucraina, prin comparație, este de apreciat cât de semnificativă este reprezentarea feminină în legislativul finlandez, o țară cu care Rusia a avut, de altfel, relații istorice.

"Iată cum arată o națiune condusă de femei". Acesta este titlul sub care o analiză a CNN arată, într-o notă apreciativă, cum a fost posibil ca aproape jumătate din conducerea Finlandei să fie formată din femei.

Astfel, notează publicația, demersurile pentru egalitate de gen au început în această țară chiar înainte ca Finlanda să-și capete independența în 1917, în vreme ce dreptul de vot, cât și cel de a candida pentru o funcție publică, a fost oferit reprezentantelor sexului frumos încă din anul 1906.

Spre comparație, femeile au căpătat dreptul de vot în România abia în anul 1938.

Așa se explică, prin urmare, în mare măsură, cum a fost posibil ca prim-ministrul Sanna Marin, în vârstă de numai 36 de ani, să conducă o coaliție de cinci partide aflate la guvernare - toate conduse de femei având în jur de 30 de ani.

Mai mult, arată analiza, acest lucru apare ca fiind posibil în societățile unde serviciile sociale și educația de calitate chiar funcționează și, mai mult, sunt oferite tuturor cetățenilor ca o condiție esențială și nenegociabilă.

În ciuda acestui exemplu de succes, însă, Finlanda nu este izolată în lume, iar conducerea țării este conștientă de provocările actuale, incluzând războiul din Ucraina. Acesta și este, de altfel, motivul pentru care, deși este un exemplu de succes construit pe baza egalității de gen, Finlanda regândește arhitectura sa de securitate, incluzând o posibilă apartenență la NATO.

Iar asta pentru că, într-o lume în care bărbații sunt capabili încă să pornească războaie, după cum o arată exemplul lui Vladimir Putin, o țară condusă de femei, precum Finlanda, trebuie să se pună la adăpost și să-și protejeze modul de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri