Ucraina este dispusă să renunţe la aspiraţia sa să devină membră NATO ca o modalitate de a face un compromis faţă de Moscova, după cum a sugerat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Ihor Jovkva, în declaraţii acordate televiziunii publice germane ARD, relatează Agepres.

"Putem vorbi despre neutralitatea Ucrainei în anumite condiţii", a afirmat Jovkva, întrebat cu privire la acest aspect, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lăsase să se înţeleagă că este dispus "să abordeze" cu Moscova statutul republicilor separatiste din Donbas.

Invazia Rusiei în Ucraina a început după recunoaşterea autoproclamatelor "republici populare" Doneţk şi Lugansk de către preşedintele rus Vladimir Putin, urmată de trimiterea a ceea ce Kremlinul a spus că sunt "forţe de menţinere a păcii" în sprijinul liderilor din Donbas.

"Vrem garanţii cu privire la suveranitatea Ucrainei", a subliniat responsabilul ucrainean în declaraţia sa făcută la televiziunea germană, după ce a reiterat dorinţa Kievului de a "discuta" cu Moscova.

În versiunea transmisă de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, Ihor Jovkva a declarat că Ucraina nu va accepta niciun fel de ultimatum din partea Rusiei, pe care o consideră ţară agresoare, dar este dispusă să discute problema neutralităţii.

"Această chestiune poate face obiect de discuţie", a afirmat el, întrebat dacă Ucraina este pregătită să accepte statutul de ţară neutră în cazul unor negocieri directe la cel mai înalt nivel.

Ucraina nu va accepta niciun ultimatum şi nu va face compromisuri în probleme fundamentale, iar "orice altceva se poate discuta, bunăoară, cum ar putea arăta un posibil statut de neutralitate al Ucrainei", a insistat oficialul ucrainean.

Condiţiile esenţiale pentru aceste negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei şi încetarea focului, a menţionat şeful adjunct al preşedinţiei de la Kiev, care, pe de altă parte, a îndemnat guvernul german să impună sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei, inclusiv blocarea completă a sistemului Swift pentru băncile ruseşti.

Partenerii internaţionali ai Kievului ar trebui să ajute la organizarea unei întâlniri la cel mai înalt nivel, în cadrul căreia "s-ar putea discuta multe aspecte", a afirmat Ihor Jovkva, menţionând că administraţia ucraineană are consultări în această problemă, printre alţii, cu cancelarul german Olaf Scholz.

Jovkva a confirmat că Ucraina cere garanţii ferme de securitate din partea ţărilor vecine, mai ales din partea Rusiei, astfel încât să nu se repete niciodată situaţia actuală sau o încălcare a garanţiilor, aşa cum s-a întâmplat cu Memorandumul de la Budapesta (1994), pe care Moscova l-a încălcat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri