Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, context în care a exprimat susţinerea ţării noastre pentru adoptarea unor noi sancţiuni care să menţină o presiune ridicată asupra Federaţiei Ruse, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unui comunicat citat de Agepres, Klaus Iohannis a salutat prezenţa la Bucureşti a ministrului Luigi Di Maio, în acest context internaţional dificil, ca expresie a relaţiilor strânse şi a Parteneriatului strategic consolidat dintre România şi Italia.

"Relaţiile politico-diplomatice româno - italiene se situează la un nivel excelent, iar cele două ţări acţionează ca parteneri privilegiaţi, pe baza puternicelor legături istorice, culturale şi, de asemenea, prin legăturile profunde create de comunitatea românească din Italia şi cea italiană din România", arată sursa citată.

Preşedintele a prezentat eforturile României de a ajuta Ucraina prin centrul umanitar de la Suceava şi a salutat implicarea Italiei în operaţionalizarea acestui hub logistic.

În context, şeful statului a precizat că acest hub umanitar va fi utilizat şi pentru a sprijini Republica Moldova, confruntată cu un număr crescut de refugiaţi. El a apreciat faptul că ministrul italian de Externe se va deplasa la Chişinău, pentru a discuta cu autorităţile Republicii Moldova despre cele mai bune căi de cooperare pentru gestionarea numărului mare de refugiaţi ucraineni.

Klaus Iohannis a abordat şi subiectul securităţii energetice, inclusiv în contextul discuţiilor la nivel european, precizând că Uniunea Europeană trebuie să îşi diversifice sursele de aprovizionare, cu deschidere spre ţări ca Azerbaidjan, Qatar sau Egipt, şi să accelereze interconectările între statele membre şi dezvoltarea infrastructurii energetice. Şeful statului a precizat că este importantă accelerarea investiţiilor în surse regenerabile şi în sectorul energiei nucleare civile, dar şi utilizarea gazului ca sursă de tranziţie, în vederea creşterii independenţei energetice la nivelul Uniunii.

În planul relaţiilor economice bilaterale, preşedintele Iohannis a încurajat firmele italiene să investească în continuare în România.

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, a evidenţiat relaţiile solide existente între cele două ţări şi a apreciat modul în care România gestionează această situaţie dificilă, mulţumind ţării noastre pentru solidaritatea şi sprijinul arătate tuturor celor refugiaţi din calea conflictului militar din Ucraina.

Oficialul italian a subliniat importanţa unităţii la nivel european referitor la acţiunile de sancţionare severă a Rusiei, dar şi de sprijin pentru Ucraina, precum şi importanţa continuării eforturilor de a consolida proiectul european în diverse domenii, inclusiv în cel al energiei, pentru a asigura securitatea energetică a UE.

Oficialul italian a exprimat întreaga disponibilitate a ţării sale de a sprijini eforturile umanitare atât în Ucraina, cât şi ale statelor din vecinătatea Ucrainei.

Luigi Di Maio efectuează luni o vizită oficială la Bucureşti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri