Într-un briefing pentru jurnaliști, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a făcut câteva precizări ca urmare a reuniunii miniștrilor Apărării ai statelor aliate.

"S-a discutat despre costurile severe pe care vom continua să le impunem Federației Ruse, cât și despre consecințele războiului pe care Federația Rusă le-a declanșat", a declarat Mircea Geoană în briefingul de presă, menționând totodată că la întâlnire au fost prezenți și reprezentanți ai Finlandei, Suediei și Georgiei, dar și ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov.

Mircea Geoană a reafirmat de asemenea faptul că aliații sprijină Ucraina cu echipamente militare critice, dar și cu susținere financiară și ajutor umanitar, subliniind totodată mobilizarea exemplară pe care toți românii au dovedit-o pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni.

"Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea europeană, așa că va trebui să regândim securitatea colectivă și descurajarea", a mai arătat Mircea Geoană, adăugând faptul că se ia totodată în considerare și întărirea capacității de apărare cibernetică.

Secretarul adjunct NATO a reconfirmat, de asmenea, în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării ai statelor aliate, că 2% din PIB trebuie să reprezinte minimumul cheltuielilor de apărare.

"Este un război cumplit și barbar pe care nu credeam că-l vom vedea izbucnind", a mai adăugat acesta, menționând în același timp că Federația Rusă este deja citată la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în urma acuzațiilor de crime de război.

Răspunzând unei întrebări adresate de publicația Wall Street, Mircea Geoană a explicat faptul că nu sunt elemente care să conducă la un atac deliberat al Federației Ruse împotriva țărilor NATO, fiind o disproporție atât de mare între forțele NATO și cele ale Federației Ruse încât nu sunt indicii cu privire la un risc de conflict.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri