Polonia expulzează "45 de spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi", a anunţat miercuri ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski.

"Într-o mod total coerent şi hotărât, destructurăm reţeaua serviciilor speciale ruse din ţara noastră", a precizat el pe Twitter, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, intervievat de jurnalişti la ieşirea sa din sediul Ministerului de Externe polonez, unde fusese convocat, a confirmat expulzările, precizând că persoanele vizate vor trebui să părăsească Polonia în cel mult cinci zile.

El a afirmat că acuzaţiile de spionaj împotriva lor, prezentate în limbaj diplomatic drept "activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic", sunt "lipsite de fundament" şi a anunţat că Rusia şi rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune.

Andreev a mai adăugat că Varşovia şi Rusia nu au rupt relaţiile: "Ambasadele rămân, ambasadorii rămân".

Anterior în cursul zilei, serviciile poloneze de contraspionaj (ABW) au anunţat că au identificat 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj şi au cerut Ministerului de Externe să îi expulzeze.

"Agenţia de securitate internă a stabilit o listă cu 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea unor activităţi diplomatice (...) şi care desfăşoară de fapt o activitate de spionaj împotriva Poloniei, dar şi împotriva aliaţilor noştri", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ABW, Stanislaw Zaryn.

Lista "include ofiţeri ai serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi persoane care colaborau cu ei", a adăugat el.

Știrea inițială:

Serviciile poloneze de contraspionaj (ABW) spun că au identificat 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj şi au cerut Ministerului de Externe să îi expulzeze.

"Agenţia de securitate internă a stabilit o listă de 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea unor activităţi diplomatice (...) şi care desfăşoară de fapt o activitate de spionaj împotriva Poloniei, dar şi împotriva aliaţilor noştri", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ABW, Stanislaw Zaryn, scrie Agerpres, citând AFP și Reuters.

Lista a fost înaintată Ministerului de Externe, a afirmat el. Lista "include ofiţeri ai serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi persoane care colaborau cu ei", a adăugat Zaryn. Ulterior, pe Twitter, el a precizat că "ABW cere expulzarea lor de pe teritoriul Poloniei".

Totodată, purtătorul de cuvânt a mai anunţat inculparea pentru spionaj în favoarea Rusiei a unui polonez care lucra în arhivele primăriei din Varşovia.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a precizat că ambasadorul Rusiei la Varşovia a fost convocat la Ministerul de Externe şi că în cursul zilei vor fi anunţate deciziile privind paşii următori.

La Moscova, Ministerul de Externe rus a transmis că va răspunde dacă diplomaţii săi sunt expulzaţi din Polonia, potrivit agenţiei ruse de presă RIA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri