Cum sancțiunile împotriva Rusiei s-au extins și la oligarhi, care s-au trezit cu unele active din averile lor confiscate, printre care și iahturi de sute de milioane de dolari, mulți au încercat să-și „salveze” ambarcațiunile evitând apele țărilor care au impus sancțiuni, ținându-le de parte de autoritățile care le-ar putea confisca.

Roman Abramovici, Oleg Deripaska, Andrei Kostin, Viktor Rashnikov și Alexei Mordashov sunt doar câteva dintre numele care apar pe lista neagră a țărilor care au impus sancțiuni Rusiei și oligarhilor ruși apropiați lui Vladimir Putin. Unii s-au trezit cu super-ambarcațiunile lor confiscate, în timp ce alții au reușit să le mute în ape și porturi „sigure” pentru proprietarii lor.

Traseele evazive ale iahturilor lui Abramovici.

Roman Abramovici este unul dintre cei mai bogați ruși și unul dintre apropiații lui Putin, așa că a intrat și el pe lista oligarhilor sancționați. Acesta a apucat să-și „ascundă” două superiahturi, Solaris și Eclipse.

Solaris a costat 600 de milioane de dolari, este dotat cu piscină și helipad, fiind administrat de un echipaj de 60 de persoane. Solaris a plecat pe 8 martie din Barcelona unde se afla pentru reparații, potrivit BBC, a trecut prin Tivat, Muntenegru, în 12 martie, iar din 21 martie a fost raportată sosirea în Bodrum, Turcia.

Retail jobs

Ce este interesant în cazul acestui iaht este că traseul ales a fost dincolo de apele teritoriale ale Greciei, pentru a evita posibilitatea de a fi interceptat și confiscat.

Sancțiunile UE au intrat în vigoare începând cu 15 martie, așa că era deja în larg, prin urmare a decis să aleagă un traseu mai lung, doar pentru a se ține departe de zonele în care ar fi putut fi confiscat.

Eclispe, un superiaht de 700 de milioane de dolari, care dispune și de un mini-submarin și două helipad-uri, se afla pe data de 3 martie tocmai în Sint Maarten, în Oceanul Atlantic, iar pe data de 15 martie, când au intrat în vigoare, trecuse deja de Spania. S-a ținut cât mai aproape de țărmul Africii, a evitat apele grecești și pe data de 22 martie a ajuns în Marmaris, Turcia.

Șeful băncii de stat VTB și-a trimis iahtul în Oceanul Indian

Andrei Kostin, un alt oligarh influent, președintele băncii de stat VTB Bank, deține Sea Rhapsody, un iaht de 65 de milioane de dolari, dotat cu sală de cinema și sală de forță.

Citeste si:
Oligarhii ruși cad pe capete: sinucideri care par trase la indigo
Oligarhii ruși cad pe capete:...

Iahtul se afla cu 6 zile înainte de începerea războiului în Turcia, la Fethiye, pe data de 23 februarie se afla deja aproape de Strâmtoarea Bab al-Mandab, dintre Marea Roșie și Golful Aden, din Marea Arabiei. Și-a continuat voiajul în Oceanul Indian, iar din 3 martie a ajuns în Insulele Seychelles.

Pe unde și-au lăsat iahturile alți oligarhi

Clio este iahtul de 65 de milioane de dolari al lui Oleg Deripaska, omul pe care Putin în umilise în public în urmă cu mai bine de 10 ani, când îi cerea înapoi pixul cu care semna un contract pe care liderul de la Kremlin îl obliga să-l semneze.

Iahtul oligarhului industrialist rus se află în Maldive, la fel ca și Ocean Victory al lui Viktor Rashnikov, și Nord al lui Alexei Mordashov. iahtul Madame Gu, aparținând lui Andrey Skoch a fost raportat într-un port din Dubai.

Citeste si:
Un pod istoric va fi demontat pentru a permite trecerea iahtului...
Un pod istoric din Rotterdam...

De ce în aceste porturi? Pentru că UE, SUA și Marea Britanie, țările care au impus sancțiuni, nu au acorduri cu autoritățile din Maldive, Dubai sau Seychelles care să le permită confiscarea iahturilor.

Iahtul lui Putin, dar dispărut de câteva săptămâni

Vladimir Putin a avut grijă să-și ascundă și el iahtul, iar pentru a face asta echipajul a dezactivat dispozitivul de urmărire de câteva săptămâni. De altfel, majoritatea iahturilor oligarhilor și-au dezactivat temporar sau pentru o perioadă mai lungă de timp dispozitivele de urmărire, în ciuda obligativității de a menține aceste dispozitive activate, conform regulamentelor ONU - Safety of Life at Sea (SOLAS).

Vasul de 140 de milioane de dolari al lui Putin a plecat din Germania, către țărmurile enclavei Kaliningradului, dar i s-a pierdut urma, după ce tracker-ul a fost dezactivat.

Citeste si:
Roman Abramovici a fost suspendat din funcția de director al Chelsea
Roman Abramovici a fost...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri