24 Martie 2022

Senator american: Un atac nuclear în Ucraina poate declanșa reacția NATO, dacă radiațiile se scurg în țările vecine



Senatorul american Jack Reed, co-preşedinte al Comisiei pentru forţele armate americane, a exprimat foarte clar punctul de vedere conform căruia consecințele unui atac nuclear, fie și de mică intensitate, asupra Ucrainei, s-ar putea resimți și în țările NATO vecine, ceea ce ar putea declanșa apărarea colectivă.

"Dacă un dispozitiv nuclear este detonat (în Ucraina, n.r.) și radiațiile se scurg într-o țară vecină, acest lucru ar putea fi foarte bine catalogat drept un atac împotriva NATO", a declarat Jack Reed, co-preşedinte al Comisiei pentru forţele armate americane, pentru site-ul Military.com, o publicație specializată pe domeniul militar, citată de Insider.

Cu toate acestea, Reed a precizat că este puțin probabil ca Statele Unite ale Americii să răspundă unui astfel de atac pe cont propriu.

Comentariul senatorului democrat amintește de declarația recentă a număului 1 NATO, Jens Stoltenberg, conform căreia folosirea armelor chimice sau bilogice în Ucraina ar avea consecințe dezastruoase asupra țărilor NATO vecine cu Ucraina și asupra populațiilor acestora.

Aceste semnale de alarmă au fost trase de asemenea și de Joe Biden, care a avertizat că Moscova ar putea plănui să folosească atacuri chimice ori biologice având în vedere faptul că Putin este "cu spatele la zid" ca urmare a rezistenței acerbe ucrainene.



Citeste si