În cea de a treia săptămână a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un material video trucat în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le cerea trupelor sale să se predea rușilor, a făcut înconjurul internetului, ridicând mari semne de îngrijorare cu privire la potențialul ridicat de dezinformare pe care îl are tehnologia deepfake.

Cu toate acestea, o privire atentă putea observa faptul că trupul său abia se mișca pe măsură ce vorbea, iar vocea îi suna distorsionat, oferind indicii cu privire la faptul că materialul fusese realizat cu ajutorul tehnologiei deepfake, după cum arată publicația CNN.

"Vă cer să depuneți armele și să vă întoarceți la familiile voastre", ar fi declarat Zelenski, conform acestui material. "Războiul nu este ceva petru care merită să mori. Vă sugerez să continuați să trăiți, ceea ce voi face și eu".

În paralel cu acest material, a circulat de altfel unul asemănător, care îl prezenta pe Vladimir Putin, nici mai mult, nici mai puțin decât declarând pacea în războiul ucrainean.

Experții în dezinformare avertizează, de altfel, de mulți ani în legătură cu potențialul deepfake-urilor de a răspândi haos, cu atât mai mult cu cât acestea devin tot mai realiste. Un exemplu în acest sens este un material video extrem de veridic ce a devenit viral în anul 2021, care îl arăta pe Tom Cruise făcând, printre altele, trucuri cu o monedă.

Chiar și dacă unele materiale deepfake nu sunt la fel de bine realizate însă, cum este cazul celui cu Zelenski, care avea o rezoluție mai slabă, experții avertizează că ele rămân totuși periculoase, putând agita și mai mult spiritele în cazul unui război cum este cel dintre Rusia și Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri