Ar putea Kremlinul să lanseze un atac nuclear dacă nu reușește să obțină rapid o victorie în Ucraina? Scenariul nu e deloc exclus de specialiștii în spațiul rusesc.

”Judecând după situația militară de pe teren, luând în calcul procesele politice aflate în curs la Moscova, presiunile economice, politice și sociale pe care regimul Putin le resimte, eu nu exclud niciun scenariu militar. În consecință, nu exclud folosirea de către Rusia a niciunui tip de armament, începând de la cel chimic și până la cel nuclear”, a explicat, într-un interviu wall-street.ro, Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române și specialist în spațul rusesc și sovietic.

De ce ar putea decide Putin să folosească arme chimice sau nucleare

De ce ar lua însă Vladimir Putin o astfel de decizie? Deoarece, din punct de vedere politic, el a pierdut războiul. ”Nu mai este o persoană frecventabilă, reprezentanții săi nu mai sunt persoane frecventabile. Avem de-a face cu un ministru de externe [n. red.: Serghei Lavrov] care minte precum respiră, avem de-a face cu un întreg sistem politic al cărui principal obiect de activitate în momentul de față este minciuna. Din acest punct de vedere, Rusia este un stat agresor, Putin este un criminal de război, armata sa are în rândurile sale criminali de război.”

Retail jobs

În situația actuală, însă, liderul de la Kremlin are nevoie de un argument politic de negociere și încearcă să câștige timp prin continuarea operațiunilor militare. Cum acestea nu sunt încununate de succes, ar putea căuta o altă soluție. ”În momentul de față, Putin nu are argumente politice, în afară de repetarea condițiilor sale ultimative, care sunt absurde. Asta poate construi la Moscova sentimentul unei urgențe care să determine folosirea și a unui alt tip de armament”, explică Cosmin Popa .

Ce prevede strategia nucleară a Rusiei

În iunie 2020, Kremlinul a dezvăluit pentru prima dată o strategie oficială de descurajare nucleară. Documentul, intitulat ”Asupra fundamentelor politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”, afirmă că armele nucleare sunt considerate ”strict ca mijloace de descurajare. Utilizarea lor este văzută ca o măsură extremă și impusă de circumstanțe externe”.

Citeste si:
Numărul personalului militar american desfășurat în România va...
Numărul personalului militar...

În document se specifică o serie de condiții în care Rusia ar putea folosi descurajarea nucleară. Una dintre condiții este îndeplinită și de România: ”desfășurarea, pe teritoriul unor state ce ar putea considera Federația Rusă ca un potențial inamic, de sisteme de apărare anti-rachetă, rachete balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiuni, arme non-nucleare de mare precizie și hipersonice”. Mai concret, existența pe teritoriul României a bazei de la Deveselu ne califică în categoria ”riscuri care trebuie neutralizate prin implementarea descurajării nucleare”. Chiar Vladimir Putin a vorbit în 2015 despre baza de la Deveselu într-un astfel de context.

Statistic: Number of nuclear warheads worldwide as of January 2021 | Statista
Find more statistics at Statista

În ce condiții ar lansa Rusia un atac nuclear, potrivit strategiei oficiale

Conform documentului oficial al Kremlinului menționat mai sus, condițiile sunt următoarele:

Citeste si:
România va redeschide o linie de cale ferată cu ecartament sovietic
România va redeschide o linie...
  1. primirea de informații din surse credibile privind lansarea de rachete balistice spre teritoriul Federației Ruse și/sau al aliaților acesteia;
  2. folosirea de arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă de către un inamic împotriva Federației Ruse și/sau aliaților acesteia;
  3. un atac asupra unor instalații militare sau guvernamentale de importanță vitală ale Federației Ruse, care ar putea afecta capacitatea de răspuns a forțelor nucleare;
  4. o agresiune cu arme convenționale împotriva Federației Ruse care ar pune în pericol însăși existența statului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat recent ultimul scenariu, întrebat fiind cât de plauzibilă ar fi folosirea armelor nucleare de către Vladimir Putin.

Cât de relevantă este strategia nucleară oficială a Rusiei

”Politica rusă are o trăsătură: aderența foarte slabă la principialitate. De obicei, pentru Rusia tratatele nu fac nici cât hârtia pe care sunt scrise”, a explicat pentru wall-street.ro Cosmin Popa.

Citeste si:
Putin: Rusia va folosi armele nucleare doar dacă va fi ''necesar''
Putin: Rusia va folosi armele...

Rusia nu este acum în poziția tehnologică, militară și politică în care să își permită să fie principială sau previzibilă în privința folosirii armelor chimice - sau chiar nucleare”. Ca urmare, ”mi se pare perfect posibilă folosirea oricărui tip de armament de distrugere în masă cu scopul creării unor poziții politice de negociere pentru Putin. Dar cred că această strategie este cel puțin la fel de periculoasă pentru Putin cum este și pentru cei pe care vrea să-i aplice”, conchide specialistul în spațiul rusesc și sovietic.

Nemaifiind o superputere, Rusia trebuie să imite măcar aparența unei superputeri.

Cosmin Popa, istoric

Fostul șef al forțelor NATO: dacă rușii încep să piardă, pot folosi o armă nucleară

Și generalul în retragere Wesley Clark, comandant al forțelor NATO în Europa între 1997 și 2000, a vorbit recent la CNN despre posibilitatea ca Putin să ia decizia de a folosi arme nucleare.

Citeste si:
Cum a înșelat Putin Occidentul din 2014 și până la invadarea Ucrainei
Cum a înșelat Putin...

”Dacă crede că ar putea descuraja și dezbina NATO, ar putea folosi arme nucleare tactice, de putere mică, probabil nu în Ucraina, ci în Polonia. Asta se simulează de obicei în exercițiile militare rusești: dacă Rusia începe să piardă din cauza susținerii NATO pentru adversari, atunci folosesc o armă nucleară și NATO spune «O, Doamne, nu vrem un război atomic, gata, faceți ce vreți» . Deci așa s-au auto-educat rușii să reacționeze la o astfel de situație și de aceea există o îngrijorare atât de mare din partea liderilor NATO: pentru că toți știm asta”, a spus Clark, care între 2012 și 2015 a fost și consilier special al premierului României.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri