Prețurile petrolului au scăzut brusc după ce au apărut informații că administrația SUA ar urma să deblocheze cantități semnificative de petrol din rezervele strategice, relatează BBC.

Administrația Biden are în vedere eliberarea a până la 180 de milioane de barili de petrol în următoarele luni din Rezerva strategică de petrol, iar dacă măsura va fi luată, aceasta va fi cea mai mare lansare vreodată de când rezerva a fost creată în 1974.

Pe măsură ce piețele s-au deschis la New York, țițeiul american de referință West Texas Intermediate a fost cu 5,3% mai ieftin, la aproximativ 102 dolari pe baril, în timp ce țițeiul Brent a scăzut, de asemenea, cu 5%, la aproximativ 108 dolari.

Creșterea costului combustibilului a devenit o problemă politică majoră în SUA înaintea alegerilor din noiembrie. Fără a oferi mai multe detalii, Casa Albă a spus că Biden vorbi despre „acțiunile administrației sale de a reduce impactul creșterii prețurilor”.

Vestea despre potențiala eliberare majoră de petrol de către SUA a venit în momentul în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, s-au întâlnit joi.

După doar 12 minute de deliberare, grupul națiunilor majore producătoare de petrol, cunoscut sub numele de OPEC+, a declarat că își va menține acordul existent pentru a crește treptat producția.

Ar putea lumea să facă față fără petrol și gaze rusești?

Costul petrolului a crescut în ultimele săptămâni, țițeiul Brent a atins 139 de dolari pe baril la începutul acestei luni, după invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile impuse Moscovei de către SUA și aliații săi.

Prețurile energiei au scăzut de atunci, dar petrolul Brent încă este cu aproape 70% mai mare decât era acum un an.

Aprovizionarea globală cu energie s-a înăsprit de luni de zile, pe măsură ce economiile au început să se redeschidă, în timp ce au relaxat măsurile restrictive apărute în pandemiei.

Această situație a fost agravată în ultimele săptămâni de așteptările că exporturile rusești de petrol ar putea scădea cu până la 3 milioane de barili pe zi, ceea ce ar reprezenta o problemă pentru lanțurile de aprovizionare, în condițiile în care Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită.

Majoritatea celorlalte națiuni mari producătoare de energie fie sunt la capacitate maximă, fie nu doresc să crească producția.

SUA, care este cel mai mare producător de petrol din lume, pompează în prezent 11,7 milioane de barili de petrol pe zi, dar asta nu este suficient pentru a satisface cererea globală.

Între timp, Agenția Internațională pentru Energie a convocat o întâlnire de urgență pentru vineri. Nu este clar dacă alți membri ai Agenției - care includ 29 de țări precum Marea Britanie, Franța, Germania și Japonia - vor urma SUA prin eliberarea rezervelor de petrol.

Între timp, Japonia a declarat că va lua măsuri de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu șapte materiale strategice pe care se baza în mare măsură pe Rusia sau Ucraina să i le furnizeze, dar acum acum, din cauza războiului și a sancțiunilor, s-a confruntat cu blocaje ale aprovizionării.

Ministrul industriei din țară a declarat că acțiunile includ sprijin guvernamental pentru a stimula producția internă, achiziții alternative și pentru a ajuta dezvoltarea tehnologică pentru a reduce utilizarea materialelor, care includ gaze naturale lichefiate și gaze utilizate la fabricarea de cipuri de computer.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri