Fiscul din România a blocat recent angajamente de plată emise în beneficiul unor companii deținute de doi oligarhi ruși aflați pe lista persoanelor supuse sancțiunilor UE și SUA, Alisher Usmanov și Viktor Rashnikov.

Sumele vizate de ANAF sunt de ordinul milioanelor de euro - infime față de dimensiunile averilor acestor oameni de afaceri, printre cei mai prosperi din Rusia lui Putin.

Cine este Alisher Usmanov

Alisher Usmanov, care ar fi început cariera în afaceri vânzând pungi de plastic în perioada comunistă, are acum o avere estimată la aproape 20 de miliarde de dolari - dar care s-ar fi redus cu un sfer din cauza sancțiunilor. Este considerat de Trezoreria SUA un apropiat al lui Vladimir Putin, ”îmbogățit de legăturile financiare cu Kremlinul, care i-au permis să ducă un stil de viață luxos”. Astfel, Usmanov deține unul dintre cele mai mari super-iahturi din lume, ”Dilbar”, cu o piscină uriașă pe punte, două heliporturi și o scară placată cu aure. Iahtul este valuat la peste 600 de milioane de dolari și are costuri anuale de 60 de milioane de dolari. În martie, iahtul a fost sechestrat de autoritățile germane în portul Hamburg.

De asemenea, are un Airbus A340-300, botezat după mama sa, ”Burhan”, avion ce a costat cel puțin 350 de milioane de dolari, conform Trezoreriei, și un Mercedes-Maybach S650 blindat care a cost 600.000 de euro. Oficialii americani susțin că Usmanov are legături financiare cu Vladimir Putin și că pune la dispoziția fostul președinte rus Dimitri Medvedev vilele sale de lux.

Prin holding-ul USM, Usmanov deține interese în minerit, industria metalurgică, telecomunicații și IT - iar la un moment dat controla 8% din acțiunile Facebook. Compania sponsoriza și echipa engleză de fotbal Everton, dar contractul a fost suspendat după invadarea Ucrainei. Firma Metalloinvest din holdingul USM livra produse metalurgice către TMK-Artrom, unul dintre cei mai mari producători industriali de țevi din România și din Europa. Și această companie era controlată de un miliardar rus supus sancțiunilor occidentale.

Citește și: Efecte ale sancțiunilor împotriva Rusiei: TMK Artrom, una dintre marile companii din industria românească, are salariile blocate

Usmanov a contestat sancțiunile, spunând că sunt bazate pe calomnii. Potrivit Wall Street Journal, a obținut o serie de derogări din partea Statelor Unite, dat fiind impactul pe care l-ar fi putut avea asupra comerțului internațional sancționarea imperiului său comercial. SUA nu mai aplică măsurile decât companiilor în care Usmanov deține cel puțin 50% din acțiuni, așa că oligarhul a rămas cu doar 49% din acțiunile USM.

Cine este Viktor Rashnikov

Viktor Rashnikov, cu o avere estimată la aproape 9 miliarde de euro, controlează oțelăriile din Magnitogorsk (MMK) și este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei, potrivit oficialilor europeni. A fost supus sancțiunilor, considerându-se că afacerile sale sunt o sursă importantă de venituri pentru Federația Rusă.

Și Rashnikov deține un super-iaht, ”Ocean's Victory", evaluat la 300 de milioane de dolari, dar a construit și o uriașă catedrală, înaltă de peste 50 de metri, în Magnitogorsk.

Criticii regimului Putin susțin că Rashnikov ar fi un apropiat al liderului de la Kremlin, care i-a dat pe mână practic regiunea Celiabinsk, după ce omul de afaceri ar fi preluat în mod fraudulos controlul complexului metalurgic din Magnitogorsk. .

Sursa foto: Shutterstock / M J W

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri