7 Aprilie 2022

Copiii fără părinți sau tutori dintre refugiații de război sunt o îngrijorare pentru UE, care se teme de „adopții ilegale”



Parlamentul European s-a declarat îngrijorat în legătură cu soarta copiilor ucraineni care fug de război, subliniind riscul de "adopţie ilegală" a copiilor neînsoţiţi şi cerând ca ei să fie supravegheaţi de serviciile sociale.

Într-o rezoluţie votată cu o largă majoritate (503 voturi pentru, 3 contra, 47 de abţineri), europarlamentarii au cerut statelor membre mai multe măsuri care să faciliteze integrarea copiilor ucraineni în ţara lor de primire, scrie Agerpres.

"Pentru a preveni traficul de copii, adopţia ilegală şi alte abuzuri", europarlamentarii cer ca toţi copiii neînsoţiţi "să fie imediat incluşi în sistemele de supraveghere ale serviciilor sociale", pentru a garanta securitatea lor şi a permite o eventuală "reunificare a familiei".

Europarlamentarii recomandă ca la frontiere să fie desfăşuraţi agenţi de protecţie a copiilor, precum şi servicii de căutare a familiilor.

Ei insistă asupra necesităţii de a-i primi pe copiii neînsoţiţi mai degrabă într-un mediu familial, decât în instituţii, de a le "desemna rapid" un tutore şi de a face în aşa fel încât fraţii şi surorile "să nu fie separaţi".

Parlamentul European apără principiul unei întoarceri rapide a minorilor la şcoală, "pentru a limita abandonul şcolar", şi invită Comisia Europeană şi statele membre să recruteze "profesori ucraineni" sau "care vorbesc ucraineana", pentru a accelera integrarea copiilor.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), mai mult de patru milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Potrivit Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite, UNICEF, aproape jumătate dintre aceste persoane sunt minori.



Citeste si