9 Aprilie 2022

6 locuri din lume cu o economie mai puternică decât Rusia lui Putin



Cât de solidă economic este Rusia, o țară care se privește drept o superputere mondială, dar are mari dificultăți în a învinge Ucraina? Cifrele sunt suprinzătoare dacă comparăm PIB-ul Rusiei, cea mai mare țară din lume, cu cel al unor regiuni sau chiar orașe care o depășesc cu ușurință.

FOTO: Pixabay

Rusia - 1,48 trilioane de dolari

Cu un Produs Intern Brut sub 1,5 trilioane de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale, Rusia este, din punct de vedere economic, sub Coreea de Sud. În aceste condiții, nici PIB-ul pe cap de locuitor nu este impresionant: doar 10.126 de dolari în 2020, adică puțin peste Bulgaria, dar sub România.


California - 3,09 trilioane de dolari

Cu o populație de nici 40 de milioane de locuitori, statul american este practic a cincea economie a lumii. Aici își au sediul mai mult de 10% dintre cele mai mari companii din Statele Unite, inclusiv giganți tehnologici ca Meta, SpaceX, Apple sau Alphabet - și tot aici se află și studiourile de la Hollywood.


Regiunea Metropolitan? Tokyo - aproape 2 trilioane de dolari

Cea mai mare concentrare urbană de pe planetă, cu o populație de aproximativ 40 de milioane de oameni, nu are un statut oficial. PIB-ul acestui megalopolis era de 1,8 trilioane de dolari în 2017, iar în 2020 a fost estimat de guvernul japonez la 2 trilioane.


Zona Metropolitan? New York - 1,809 trilioane de dolari

Mai cunoscută și ca Marele New York sau Tri-State Area, această aglomerație urbană cuprinde, pe lângă orașul New York, și Newark și Jersey City. În 2020 PIB-ul acestei zone, a cărei suprafață e un pic mai mare decât cea a județului Timiș, a trecut de 1,8 trilioane de dolari - adică aproximativ 73.000 de dolari pe cap de locuitor.


Regiunea Guangdong din China - 1,7 trilioane de dolari

Cea mai bogată provincie a Chinei, dar și una dintre cele mai populate, aproape, din acest punct de vedere, de Federația Rusă. Aici se află două dintre centrele economice ale țării, Canton și Shenzhen.


Texas - 1,7 trilioane de dolari

Deși asociat în general cu producția de petrol și gaze, statul american are, de fapt, o economie extrem de diversificată. Aproape 90% din PIB-ul său vine din alte sectoare - industria IT, cea de apărare, aeronautică, dar și din agricultură. În plus, ritmul de creștere a depășit în ultimul an 10%.


Regiunea Jiangsu din China -1,59 trilioane de dolari

Jiangsu, regiunea unde se află orașele Nanjing, Suzhou și Wuxi, a atras cele mai multe investiții străine în ultimii 15 ani și a ajuns un pol de dezvoltare. Totuși, din cauza unui procent mare de populație rurală, PIB-ul pe cap de locuitor rămâne scăzut - însă aproape dublu față de cel al Rusiei.




Citeste si