Premierul israelian Naftali Bennet a afirmat că forţele de securitate au mână liberă împotriva terorismului, după o serie recentă de atentate.

"Acordăm libertate totală de acţiune armatei, Shin Bet (serviciul de informaţii interne) şi a tuturor forţelor de securitate, pentru a învinge teroarea. Nu există şi nu va exista nicio limită în acest război", a spus prim-ministrul, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Ministrul apărării, Benny Gantz, a arătat că "Israelul este ţara cea mai puternică din regiune. Duşmanii noştri ştiu asta. Forţele armate şi celelalte organizaţii de securitate vor folosi toate capacităţile defensive şi ofensive necesare pentru a pune capăt acestui val de terorism".

Joi seara, doi israelieni au fost ucişi într-un atentat la Tel Aviv. A fost al patrulea incident de acest gen începând din 22 martie, iar bilanţul a ajuns la 13 morţi.

Două din atacurile respective au fost comise de palestinieni din Jenin, oraş din Cisiordania considerat ca un bastion al facţiunilor armate, iar alte două de arabi israelieni cu legături cu organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Mişcările palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, aflate pe lista organizaţiilor teroriste în SUA şi Europa, au salutat atacurile, în timp ce preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, liderul organizaţiei laice rivale Fatah, le-a condamnat.

Joi seara, înainte de ora 21, un bărbat a deschis focul pe strada Dizengoff din centrul Tel Avivului, cunoscută pentru cafenele, baruri şi restaurante. Au murit doi israelieni în vârstă de 27 de ani şi au fost răniţi, în unele cazuri grav, mai mult de zece. Vineri dimineaţa, oamenii depuneau flori şi aprindeau candele în faţa localului asupra căruia s-a concentrat atacul. Funeraliile victimelor vor avea loc duminică.

Comisarul şef Yaacov Shabtai din poliţia israeliană a anunţat că "după o noapte grea şi ore lungi de cercetări efectuate de poliţie, serviciile de securitate şi armată, am reuşit de dimineaţă să strângem laţul în jurul teroristului", care a fost ucis într-un schimb de focuri la Jaffa, la sud de Tel Aviv, la câţiva kilometri de locul atacului".

Shin Bet a comunicat că atacatorul, un palestinian în vârstă de 28 de ani din Jenin, nu era cunoscut ca afiliat la nicio facţiune armată.

Imediat după atentat, Bennett avertizase că oricine îl ajută direct sau indirect pe atacator "va plăti pentru asta" şi ordonase închiderea punctului de trecere dintre Cisiordania şi Israel de la Jalameh, pentru a reduce libertatea de mişcare din şi către sectorul Jenin.

Din acelaşi oraş era şi palestinianul care a ucis în 29 martie cinci oameni la Bnei Brak, oraş evreiesc ultra-ortodox din apropiere de Tel Aviv.

După atacul respectiv, armata israeliană a efectuat mai multe razii la Jenin şi a ucis trei luptători din Jihadul Islamic, a doua organizaţie armată palestiniană ca mărime, după Hamas.

Vineri, poliţia israeliană era în alertă pentru prima mare rugăciune din luna de post islamic Ramadan, pe Esplanada Moscheelor din estul Ierusalimului. În 2021, ciocnirile palestinienilor cu forţele de ordine israeliene în zona respectivă - ocupată de Israel din 1967 - au declanşat un război de 11 zile cu Hamas.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri