9 Aprilie 2022

Radiații detectate în încăperile din centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși



Nivelul de radiații din încăperile de la Cernobîl, în care se aflau soldați ruși a crescut semnificativ de mult, arată o analiză realizată de ucraineni. În urma unei măsurători, gradul de radiații era mai mai mare decât normal, fiind adus de soldații ruși care au locuit în câteva dintre încăperile de centralei nucleare, în contextul războiului declanșat în Ucraina.

Deși nu este vizibilă prezența sursei materialului radioactiv în camere, oficialii ucraineni susțin că acesta provine din particule mici de praf pe care soldații le-au adus în clădire, scrie CNN.

„S-au dus la Pădurea Roșie și au adus material radioactiv înapoi cu ei în pantofi. Am constatat că în alte locuri nu există vreun pericol, dar radiațiile au crescut aici, pentru că locuiau aici”, explică soldatul Ihor Ugolkov.

CNN a primit acces la centrala de la Cernobîl pentru prima dată de când a revenit sub controlul ucrainei. Oficialii fabricii au transmis că nivelurile din interiorul camerei folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Nucleară Mondială descrie drept radiații naturale. Un singur contact nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.

Au mers peste tot și au luat și niște praf radioactiv cu ei, când au plecat”, adaugă Ugolkov.

Este un exemplu a ceea ce oficialii ucraineni spun că a fost similar cu atitudinea laxă și neglijentă a soldaților ruși, în timp ce aceștia controlau locul dezastrului nuclear din 1986. Zona din jurul Cernobîlului, și anume Pădurea Roșie, este încă zona cea mai contaminată din punct de vedere nuclear de pe planetă, cu majoritatea particulelor radioactive prezente pe sol.

Sursa foto: Shutterstock

Oficialii ucraineni au lansat imagini cu dronă cu ceea ce spun că ar fi tranșee săpate de soldații ruși în acea zonă, care este deosebit de radioactivă. Într-o locație sigură, la marginile acelei zone, CNN a văzut o cutie de rații militare rusești care prezenta niveluri de radiații de 50 de ori peste valorile naturale.

În curând se împlinesc 36 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, din Ucraina care s-a dovedit a fi cel mai grav accident nuclear din lume.



Citeste si