Discuția privind o decuplare totală a țărilor europene de gazul rusesc s-a amplificat în ultima perioadă, pe măsură ce liderilor blocului european le-a devenit evident că atacurile rușilor în Ucraina nu se vor opri prea curând.

În vreme ce țări precum Germania, Austria, Italia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Grecia sau Bulgaria importă o mare parte din necesarul intern de gaz din Rusia, alte țări din blocul european sunt fie foarte puțin dependente de gazul rusesc, fie pur și simplu îl obțin din alte surse de proveniență.

Lituania

Pe data de 2 aprilie, Lituania a a oprit complet importurile de energie din Rusia, fiind prima țară din Europa care ia o astfel de măsură, după cum arată euronews.

Letonia

Ca și în cazul Lituaniei, această țară a declarat că nu mai este dependentă de importurile de gaz din Rusia.

Irlanda

Irlanda este total independentă în ce privește importurile de energie din Rusia. În jur de 70% din consumul de gaz al țării este importat din Marea Britanie.

Croația

Prim-ministrul croat Andrej Plenković a declarat recent la un summit al Uniunii Europene că țara sa a eliminat aproape complet dependența de gazul rusesc.

România

În acest moment, țara noastră are unul dintre cele mai mici procente de gaz importat din Federația Rusă, situat la 10%.

Estonia

Guvernul estonian a declarat faptul că este de acord să oprească toate importurile de gaz și petrol din Rusia până la finalul anului, "în principiu". Dacă acest lucru se va întâmpla, practic nicio țară baltică nu va mai opera astfel de importuri din Federația Rusă.

Țările de Jos

Aproximativ 15% din gazul importat în această țară provine din Rusia. Cu toate acestea, prim-ministrul Mark Rutte a declarat că guvernul său nu poate opri toate importurile de acest tip din Rusia, spunând că "acest stoc este necesar" și că acesta este "adevărul inconfortabil".

Portugalia

Guvernul portughez a declarat recent că este dispus să sisteze toate importurile de gaz și petrol din Rusia, în condițiile în care țara este foarte puțin dependentă de acest tip de resursă de proveniență rusească.

Franța

Deși mare raportat la alte țări, consumul de gaz rusesc este totuși mic în comparație cu cel al unor țări precum Germania și Italia, situându-se la 25% din totalul necesar.

Suedia

Suedia este de asemenea una dintre țările europene cele mai imune în fața sancțiunilor impuse Moscovei, această țară importând o cantitate foarte mică de gaz rusesc din totalul necesar pentru consum.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri