Rusia a anunţat că expulzează 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată recent de Germania în urma ofensivei ruse în Ucraina, informează AFP şi dpa, citate de Agepres.

Convocat luni la Ministerul Afacerilor Externe rus, ambasadorului Germaniei la Moscova i-a fost înmânată o notă conform căreia "40 de colaboratori ai misiunilor diplomatice germane din Rusia au fost declaraţi indezirabili", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Pe 4 aprilie, guvernul german a declarat indezirabili 40 de diplomaţi ruşi, care au trebuit să părăsească Germania în termen de cinci zile. La acea dată, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock a subliniat că persoanele vizate "au lucrat în fiecare zi în Germania împotriva libertăţii noastre, împotriva coeziunii din societatea noastră".

"Imaginile din Bucea demonstrează o brutalitate incredibilă din partea conducerii ruse şi a celor care îi urmează propaganda", a subliniat Baerbock într-un comunicat, cu referire la victimele civile din nordul Ucrainei.

Reacția Berlinului

Reacția oficialilor germani nu a întârziat, aceștia spunând că expluzarea lor "nu este justificată", informează AFP.

"Cei 40 de membri ai reprezentanţelor ruse în Germania pe care noi i-am expulzat în urmă cu trei săptămâni nu au lucrat nici măcar o singură zi în serviciul diplomaţiei în timpul şederii lor în Germania", a denunţat într-un comunicat ministrul de externe german Annalena Baerbock.

Rusia a anunţat luni că expulzează 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată la începutul lui aprilie de Germania în urma declanşării ofensivei ruse în Ucraina. Este vorba de un "răspuns simetric" la o decizie similară "făţiş inamicală" a guvernului german, luată pe 4 aprilie, potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse.

"Ne aşteptam la măsura de astăzi, (însă) ea nu este în niciun caz justificată", a reacţionat şefa diplomaţiei germane.

Potrivit Annalenei Baerbock, diplomaţii ruşi care au fost expulzaţi "au lucrat în fiecare zi în Germania împotriva libertăţii noastre, împotriva coeziunii din societatea noastră". "Activitatea lor îi ameninţa de asemenea pe cei care căutau protecţie la noi", a spus ea.

"În schimb, colaboratorilor noştri, colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe (german), care sunt astăzi expulzaţi de Rusia, nu li se poate reproşa nimic", a dat asigurări Baerbock. "În pofida circumstanţelor din ce în ce mai defavorabile, ei s-au dus în Rusia cu deschidere, interes şi un mare angajament, pentru a servi relaţiilor noastre bilaterale. Cu expulzările transmise astăzi, Rusia continuă să le submineze ea însăşi", şi-a exprimat Annalena Baerbock regretul.

În ultimele săptămâni, numeroase ţări europene, printre care Germania, Franţa, Italia sau Spania au expulzat zeci de diplomaţi ruşi.

În unele cazuri, aceste expulzări erau oficial menite să răspundă declanşării conflictului din Ucraina de către armata rusă şi la abuzurile care îi sunt imputate de Occident. Uneori, ele au fost însoţite de acuzaţii de spionaj, precum au fost cele formulate de Belgia şi Franţa.

Moscova a promis că va răspunde la fiecare dintre aceste măsuri şi zeci de diplomaţi occidentali au fost deja expulzaţi din Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri