Kiril Petkov, șeful Guvernului de la Sofia, le propune bulgarilor să doneze bani din care să se cumpere muniție pentru Ucraina, în loc să își consume energia certându-se pe rețelele sociale.

”Trimiterea de ajutor militar către Ucraina cere unitate atât politică, cât și publică. Sunt multe reacții extreme pe acest subiect. Cred că e vremea să transformăm această energie în acțiuni reale”, a scris Kiril Petkov pe Facebook.

Pentru că oficial la Sofia nu există o decizie referitor la un ajutor militar pentru Kiev, prim-ministrul i-a invitat pe bulgari să doneze câte un salariu - fiind primul care dă exemplu în acest sens.

Kiril Petkov 2021 (cropped)

Banii strânși prin această colectă publică, într-un cont indicat în postarea lui Petkov, vor fi donați guvernului ucrainean, pentru a-i folosi la cumpărarea de echipament militar.

”Până când ajungem la un consens, ca cetățeni ai Bulgariei care cred că nimeni în Europa nu are dreptul să-și atace vecinii și să ucidă civili, putem alege liber să ajutăm financiar Ucraina să cumpere muniție”, a scris Petkov. ”E ușor să vorbești, e greu să acționezi. E timpul ca postările de Facebook să devină ajutor pentru Ucraina.

Petkov a nominalizat și România printre țările europene care trimit ajutor militar Ucrainei. ”Nu li s-a declarat război din cauza asta”, a scris el. Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Motivul folosit de ambele state este acela că prin acordarea de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.

Citește și: Refugiații ucraineni au fost jefuiți în Bulgaria

Coaliția la putere în Bulgaria a fost dezbinată de vizita ministrului de externe ucrainean, care a cerut ajutor militar, iar când nu l-a primit, a declarat că ”cei care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”.

Nu toate forțele politice de la Sofia susțin însă ideea de a ajuta militar Kievul, astfel că momentan trimit doar căști, veste anti-glonț și ajutor umanitar. Pe de altă parte, fostul premier Boiko Borisov, care conduce al doilea partid ca număr de parlamentari, coaliția GERB-SDS, a declarat că țara sa exportă încontinuu din februarie arme în Ucraina. Vicepremierul a negat ferm acest lucru.

În cazul unui vot în parlament, însă, o propunere în acest sens ar putea trece, ea fiind susținută atât de coaliția la putere, cât și de GERB. Doar socialiștii și ultra-naționaliștii se opun fățiș însă împreună au numai 39 din 240 de voturi.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri