Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ''un răspuns coordonat'', a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia

''Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate'', a reacţionat ea pe Twitter, potrivit Agerpres, care citează AFP și DPA.

Grupul rus Gazprom a anunţat că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia, deoarece aceste două ţări - membre ale Uniunii Europene şi NATO - nu au efectuat plăţi în ruble.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

''Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană'', a explicat Von der Leyen într-un comunicat.

''Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate'', a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ''chiar în acest moment''.

Şefa executivului UE a calificat drept ''nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală'' a livrărilor.

''Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei c

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri