Opoziția de la Budapesta acuză deversări uriașe de deșeuri care ar veni pe râurile ce curg dinspre România spre Ungaria și susține că autoritățile române nu rezolvă problemele de mediu - care țin de un minister al UDMR.

Partidul de opoziţie Jobbik din Ungaria i-a adresat o petiţie ministrului de externe Peter Szijjarto prin care îi cere să întreprindă demersuri diplomatice pentru stoparea deversării de deşeuri în apele din România spre Ungaria, scrie Agerpres.

Bela Adorjan, consilier judeţean în Szabolcs-Szatmar-Bereg (nord-est), a spus vineri într-o conferinţă de presă că Jobbik a încercat să prezinte o petiţie ambasadei României în urmă cu o săptămână.

Cu toate acestea, acum două zile o altă deversare uriaşă de deşeuri a ajuns la graniţa ungară pe râul Someş, a afirmat el.

;

Deputatul Csaba Gyure a spus şi el că luncile din zona Tisei Superioare au fost inundate cu sticle de plastic. El a mai afirmat că s-a adresat Ministerului de Externe, care a citat partea română spunând că problema ”a fost rezolvată aproape în totalitate”, deşeurile fiind filtrate pe segmentele româneşti ale râurilor. Evoluţiile recente arată însă contrariul, a adăugat el.

Gyure i-a cerut lui Szijjarto să facă demersuri pentru a se asigura că autorităţile române responsabile pun capăt poluării, elimină gropile de gunoi ilegale din zonele de captare şi monitorizează instalaţiile industriale şi fermele care emit materiale periculoase.

Citește și: Traficul din București produce 80% din poluarea din aer. ”Dacă luăm mașina zi de zi, trebuie să conștientizăm că nu putem avea un aer curat”

Deputatul Jobbik a mai declarat că este necesară înfiinţarea unui sistem de monitorizare care să-i alerteze pe experţii ungari în legătură cu apropierea deşeurilor de graniţa Ungariei.

La rândul său, europarlamentarul Marton Gyongyosi, vicepreşedinte al Jobbik, a cerut ca Szijjarto să se adreseze direct guvernului român şi ca diplomaţia ungară să facă lobby la instituţiile ONU şi ale Uniunii Europene pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri