În urma sancțiunilor impuse de occidentali împotriva importurilor de petrol din Rusia sunt insuficiente, consideră unul cel mai mare comerciant individual de țiței din lume, chiar dacă rușii au fost forțați să reducă nivelul livrărilor cu 1 milion de barili pe zi, relatează BusinessInsider.

Mike Muller, șeful companiei Vitol pentru piețele asiatice, consideră că sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă doar o „picătură în ocean în comparație cu impactul scontat”.

Rusia producea aproximativ 11 milioane de barili de țiței pe zi până când a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Dintre acestea, a exportat aproximativ 7 milioane de barili pe zi. Dar sancțiunile și boicotarea produselor sale au perturbat comerțul și au redus cererea, forțând Rusia să-și reducă oferta. Uniunea Europeană plănuiește, de asemenea, o interzicere totală a țițeiului rusesc.

„Dacă doar un milion de barili pe zi au dispărut până acum, înainte ca UE să închidă ușa țițeiului rusesc – dacă, într-adevăr, reușesc să obțină unanimitatea acolo – aceasta nu este consecința prevăzută a sancțiunilor”, a spus Muller

Compania Vitol anunța luna trecută că va înceta comercializarea petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2022.

Rusia a realizat încasări de 66 miliarde dolari din exporturile de combustibili fosili în cele două luni de când a invadat Ucraina, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, publicat săptămâna trecută. Volumul veniturilor a fost la aproximativ jumătate din cele 147 de miliarde de dolari înregistrate pentru întregul an 2021, în contextul în care prețurile energiei au crescut puternic la începutul acestui an.

Există încă multe țări din Asia, Africa și America Latină care nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei, a spus Muller.

„Multe, multe părți ale economiei mondiale stau pe gard – și în special cele mai mari două țări din lume din punct de vedere al populației continuă să găsească modalități de acces la petrolul rusesc”, a spus el, referindu-se la China și India.

Citeste si:
ANPC la vremea bilanțului: 2022, totalul ultimilor patru ani la...
ANPC la vremea bilanțului:...

În ciuda aparenței de rezistență, sectorul energetic al Rusiei este probabil să fie supus la și mai mult stres, deoarece Uniunea Europeană intenționează să interzică petrolul din țară.

S&P Global se așteaptă ca producția de țiței a Rusiei să se confrunte cu „perturbații de vârf” în august, scăzând cu aproximativ 2,8 milioane de barili pe zi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri