Familii ale combatanţilor regimentului Azov blocaţi în combinatul Azovstal asediat de trupele ruse în oraşul ucrainean Mariupol i-au transmis un apel emoţionant preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, cerându-i să "fie un erou" şi să iniţieze procedura de extragere a soldaţilor rămaşi în interiorul oţelăriei, relatează postul CNN, citat de Agerpres.

Vorbind la un briefing de presă la Kiev, tatăl unui combatant în vârstă de 18 ani l-a îndemnat pe preşedintele turc să profite de "o oportunitate istorică de a intra în istorie ca un om al păcii, ca un erou".

"Ca de la bărbat la bărbat, ca de la tată la tată, vă implor să-mi salvaţi fiul şi pe camarazii săi", a spus tatăl combatantului, Evgheni Suharnikov, care a evocat experienţa Turciei în operaţiuni militare de extragere în Orientul Mijlociu şi a sugerat ca soluţie o evacuare cu o navă civilă către o ţară terţă neutră.

"Avem nevoie de un erou, de o persoană cu suficientă autoritate politică pentru a conduce această procedură. Dintr-o perspectivă politică şi geografică, credem că Turcia poate fi această ţară şi Erdogan poate fi această persoană", a adăugat el.

"ONU şi Crucea Roşie sunt interesate numai de civili", a deplâns la rândul ei soţia unui combatant ucrainean de la Azovstal, în timp ce prietena unui alt luptător din regimentul Azov a spus că, dacă aceşti combatanţi vor fi abandonaţi, "Ucraina nu va avea un viitor strălucit".

Comandanţii armatei ucrainene au exclus însă o posibilă acţiune militară pentru a sparge încercuirea rusă asupra combinatului. "O astfel de operaţiune de deblocare ar necesita efective de trupe considerabile, întrucât forţele ucrainene sunt la 150-200 de kilometri distanţă", a explicat miercuri adjunctul şefului Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksii Hromov, potrivit agenţiei DPA, el atrăgând atenţia că o astfel de operaţiune ar fi foarte costisitoare în vieţi omeneşti pentru că trupele ruse şi-au constituit acolo poziţii defensive puternice.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, în interiorul combinatului Azovstal mai sunt circa 1.000 de combatanţi, dintre care jumătate sunt răniţi, în timp ce surse ruseşti vorbesc despre circa 2.500 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini. Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri de război ruşi în schimbul răniţilor de la Azovstal.

În acest timp, bombardamentele trupelor ruse asupra oţelăriei continuă cu regularitate. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut luna trecută ministrului apărării Serghei Şoigu, într-o discuţie regizată cu acesta şi transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca şi mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestuia, dar să menţină în schimb blocada pentru a sili combatanţii ucraineni de acolo să se predea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri