Finlanda a anunțat oficial că va adera la NATO. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susțiută de președintele și premierul de la Helsinki.

Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 km. Acesta țară nordică și-a modificat substanțial politica de neutralitate. După invazia rusă din Ucraina, nicio țară din preajma Rusiei nu se mai simte în siguranță. Cele mai multe țări apropiate geografic de Rusia se simt cel mai în siguranță sub umbrela NATO, anunță Digi24.

În urmă cu doar o zi, Vladimir Putin, președintele Rusiei și Sauli Niinistö, președintele finlandez, au purtat o conversație telefonică despre aderarea Finlandei la NATO. Liderul de la Kremlin l-a avertizat pe omologul său finlandez că aderarea Finlandei la Alianța nord-atlantică reprezintă o greșeală. Cu toate acestea, Finlanda a mers mai departe cu procesele de aderare la NATO.

"Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe", a declarat preşedintele finlandez, potrivit Agerpres.

Parlamentul finlandez urmează să examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut să aibă loc apoi, potrivit preşedintelui camerei. Cu susţinerea declarată sâmbătă de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma să se traducă printr-un sprijin ferm din partea celor 200 de parlamentari finlandezi.

"Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar", a afirmat Sanna Marin.

Este așteptat ca Suedia să urmeze în curând exemplul Finlandei, ținând cont de evoluția invaziei rusești în Ucraina.

Ministrul român de Externe, Bogdan Auresc „a subliniat caracterul istoric al acestor discuții și a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează importanța acordată de acești parteneri Alianței și rolului său determinant în asigurarea păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”. Acesta a fost prezent la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, unde a saluta decizia Finlandei și intenția Suediei de a se alătura Alianței, în vederea consolidării securității euroatlantice.

-știre în curs de actualizare-

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri