Un tip de nisip de pisici foarte popular pentru capacitatea sa de a absorbi mirosurile neplăcute ar putea juca un rol crucial în reducerea emisiilor de gaze de seră.

Cercetătorii americani au testat diverse materiale, încercând să obțină un filtru eficient împotriva emisiilor de metan produse de minele de cărbune, dar și de fermele de vaci, scrie Wall Street Journal. Cel mai eficient s-a dovedit zeolitul, un tip de silicat folosit în general ca nisip pentru pisici și care poate fi cumpărat și în România, fiind printre cele mai ieftine produse de acest tip.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii americani de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul Energiei din SUA. Oamenii de știință au obținut astfel un filtru, similar catalizatorilor de la mașini, din zeolit impregnat cu soluție de cupru. Acesta transformă metanul în dioxid de carbon, un gaz cu un efect de seră mult mai redus.

Statistic: Annual anomalies in global ocean surface temperature from 1880 to 2021, based on temperature departure (in degrees Celsius) | Statista
Find more statistics at Statista

Retail jobs

Marele avantaj al zeolitului este prețul extrem de mic - o tonă costă între 50 și 300 de dolari - dar și faptul că rezervele de materie primă sunt, practic, inepuizabile. Astfel de filtre ieftine ar putea reduce substanțial încălzirea globală dacă sunt instalate în sistemele de ventilație ale fermelor de vaci și oi și ale minelor de cărbune, principalele surse de emisii de metan rezultat din activitatea umană.

Zeolitul a mai fost utilizat, datorită proprietăților sale absorbante, și pentru neutralizarea deșeurilor radioactive după dezastrul de la centrala nucleară Fukushima.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri