Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări.

''Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare'', a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), scrie Agerpres.ro.

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. ''Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns'' din partea Rusiei, a indicat Putin.

''Care va fi acest răspuns - vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi'', a explicat el mai departe. ''Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător'', a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod ''agresiv'' pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală.

Pe de altă parte, Putin a acuzat din nou Statele Unite că au folosit laboratoare în Ucraina pentru a crea ''compuşi pentru arme biologice''.

Președintele Lukașenko: NATO îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei

Vorbind la acelaşi summit, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut că NATO ''îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei''. ''Fără apropierea ţărilor noastre (...) s-ar putea ca mâine să nu mai existăm'', s-a adresat el celorlalţi lideri prezenţi la summitul OTSC, organizaţie ce reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Însă, comentează AFP, numai Belarusul a susţinut la această reuniune ofensiva rusă contra Ucrainei, ceilalţi participanţi păstrând în mare parte tăcerea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri